Počkejte prosím chvíli...
stdClass Object
(
    [nazev] => Ústav analytické chemie
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => 
    [jazyk] => 
    [jednojazycny] => 
    [barva] => 
    [indexace] => 1
    [obrazek] => 
    [ga_force] => 
    [cookie_force] => 
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8
    [ga_account] => UA-10822215-3
    [ga_domain] => 
    [ga4_account] => G-VKDBFLKL51
    [gtm_id] => 
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 
    [omezeni] => 0
    [pozadi1] => 
    [pozadi2] => 
    [pozadi3] => 
    [pozadi4] => 
    [pozadi5] => 
    [robots] => 
    [htmlheaders] => 
    [newurl_domain] => 'uanlch.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '[cs]'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 8548/10022/10023
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 10023
    [platne_od] => 31.10.2023 17:08:00
    [zmeneno_cas] => 31.10.2023 17:08:29.514285
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 11734
    [cms_time] => 1714883772
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => stdClass Object
        (
            [logo_href] => /
            [logo] =>  
            [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve
            [social_fb_odkaz] => 
            [social_tw_odkaz] => 
            [social_yt_odkaz] => 
            [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT PrahaFCHIÚstav analytické chemie
            [aktualizovano] => Aktualizováno
            [autor] => Autor
            [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A
            [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb
            [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B
            [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor
            [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C
            [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky
            [paticka_budova_1_nadpis] =>  NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA
            [paticka_budova_1_popis] =>  
            [paticka_budova_2_nadpis] =>  STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON
            [paticka_budova_2_popis] =>  
            [paticka_adresa] =>  VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Nikola.Kratka@vscht.cz [social_yt_title] => [social_fb_title] => [social_tw_title] => [zobrazit_kalendar] => zobrazit kalendář [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název dokumentu [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [fakulta_FCHI] => Fakulta chemicko-inženýrská [studijni_program] => Studijní program: [obory] => Obory: [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [uplatneni] => Uplatnění [vyucuje_se_na_ustavech] => Bližší informace na adresách: [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [navaznosti] => Navazující studium v oborech [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [paticka_mapa_alt] => [archiv_novinek] => Archiv aktualit [submenu_novinky_rok_title] => Zobrazit novinky na daný rok [zobrazit_vice_kalendar] => více zde → [den_kratky_2] => út [den_kratky_4] => čt [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [novinky_archiv] => Archiv novinek [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [den_kratky_3] => st [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [fakulta_FCHI_odkaz] => http://fchi.vscht.cz/ [den_kratky_5] => pá [paticka_mapa_odkaz] => [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => Počkejte prosím chvíli... [den_kratky_1] => po [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [den_kratky_0] => [stahnout] => [social_in_odkaz] => [social_li_odkaz] => [novinka_datum_konani] => Datum konani: [den_kratky_6] => ) [poduzel] => stdClass Object ( [10025] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [10030] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 10030 [canonical_url] => //uanlch.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [10032] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 10032 [canonical_url] => //uanlch.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [10031] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 10031 [canonical_url] => //uanlch.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 10025 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [10026] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [52254] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => HRMS 2022 [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>

The 26th International Conference on High Resolution Molecular Spectroscopy

[ikona] => [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

15:32:06 ◳ logo3 (png) → (originál)  

Prof. Per Jensen obituary

(One section on conference will be dedicated to Per Jensen and will be led by Dr. Špirko) 

You can find the 1st Circular here

You can find the 2nd Circular here

You can find the 3rd Circular here

You can find the 4th Circular here

Jointly organized by Department of Electromagnetic Field, Faculty of Electrical Engineering
Czech Technical University in Prague 

You can find the abstract template in docx here and pdf here

Registration and payment instruction you can find here

Registration for the conference Praha 2022 is OPEN now. 

[urlnadstranka] => [iduzel] => 52254 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /praha2022 [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10029] => stdClass Object ( [nazev] => Aktuality [seo_title] => Aktuality [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [obrazek] => [iduzel] => 10029 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [20495] => stdClass Object ( [nazev] => Josef [seo_title] => Josef [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

externí web 

[urlnadstranka] => [obrazek] => [iduzel] => 20495 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /josef [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10041] => stdClass Object ( [nazev] => O ústavu [seo_title] => O ústavu [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => [obsah] => [iduzel] => 10041 [canonical_url] => //uanlch.vscht.cz/o-ustavu [skupina_www] => Array ( ) [url] => /o-ustavu [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10055] => stdClass Object ( [nazev] => Studium [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Analytická chemie je multidisciplinárním oborem, který využívá znalosti z řad oblastí chemie a fyziky pro určení  atomového a molekulárního složení vzorků, pro určení struktury a konformace molekul, mezimolekulových interakcí a morfologie v kondenzované fázi nebo pro analýzu kvantitativního zastoupení  atomů a molekul ve vzorku.  Opírá se především o poznatky fyzikální chemie, chemické fyziky a elektrochemie, ale také výsledky matematické statistiky, kvantové mechaniky, kvantové chemie, biochemie, organické a anorganické chemie a v posledních desetiletích i o poznatky z oblasti elektroniky, počítačové techniky a zpracování signálu.

Metody chemické analýzy mají rozsáhlé aplikace. Nejde přitom jenom o chemii samotnou, analytická chemie nachází zásadní uplatnění v lékařství v diagnostických metodách, ve farmacii, ve forenzních  vědách, v environmentálních studiích, v potravinářství, v kosmetickém průmyslu, v materiálových vědách,  ve fyziologii, v armádě, v meteorologii, při výzkumu vesmíru, v automobilovém, kožedělném, textilním, hutnickém průmyslu, v energetice a v řadě dalších oborů.

Ústav analytické chemie zajišťuje výuku všech předmětů s kódy x402xxx (SIS). Jedná se jednak o základní předměty, mezi které patří Analytická chemie I. a II., jednak o předměty pro jednotlivé obory bakalářského, magisterského a doktorského studia.

Vedle teoretické přípravy na přednáškách a cvičeních je velký důraz kladen na zvládnutí praktické práce a základních i pokročilých technik v laboratořích. Proto jsou jednotlivé laboratoře vybaveny dostatečným množstvím kvalitních přístrojů umožňujícím každému studentovi pracovat sám za sebe ojediněle ve dvojici.

Mezi obory na VŠCHT  Praha mají absolventi analytické chemie bezkonkurenční postavení na trhu práce.

Podrobnější informace o studiu na Ústavu analytické chemie zde

[urlnadstranka] => [iduzel] => 10055 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10085] => stdClass Object ( [nazev] => Semináře [seo_title] => Semináře [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => projektor [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Seminář postgraduálních studentů 2022/2023

  • Seminář, na kterém studentiu prezentují své výsledky v rámci svého doktorského studia
  • Zváni jsou členové akademické obce i studenti všech forem studia (Bc., Mgr. i DSP)
  • Občerstvení zajištěno
  • Užitečné tipy pro prezentaci výsledků
  • Soupis odkazů na předměty zaměřené na prezentační dovednosti:
    Presentation Skills - AB501046
    Prezentace - CZV00052
    Prezentační dovednosti - V832004
    Tvorba vědeckotechnických prezentací - B24005
    Vědecká komunikace - M342018
    Základy vědecké komunikace - B342008

Termíny pro ZS akademického roku 2023/2024 (Uhelna)

  

19. 10. 2023  14:00

       Malá Ulrika, 2. r.: Analýza příbuzenských vztahů podle analýzy pachových stop

       Školitel prof. Štěpán Urban

       Vališ Jan, 3. r.: Vývoj metodiky zpracování a vyhodnocení signálů z biospektroskopických analýz pro          klinické využití

       Školitel prof. Vladimír Setnička

2. 11. 2023  14:00

      Myšková Aneta, 2. r.: Využití techniky LC-MS při studiu potenciálních léčiv na bázi lipopeptidů                      Školitel prof. David Sýkora

      Schrenková Věra, 3. r.: Vývoj luminiscenčních lanthanových komplexů pro Ramanovu                                       spektroskopii a zobrazování

      Školitel prof. Petr Bouř

9. 11. 2023  14:00

      Horák František, 3. r.: Spektroskopie vysokého rozlišení v terahertzové a mikrovlnné oblasti spektra

      Školitel prof. Štepán Urban

      Jireš Jakub, 3. r.: Systematická strategie k vývoji metod pro stanovení genotoxických nečistot ve                 farmaceutických produktech

      Školitel doc. Pavel Řezanka

30. 11. 2023  14:00

      Drozdová Michaela, 2. r.: Příprava pevných povrchů s kovalentně navázaným molekulárním                           receptorem a studium jejich využitelnosti pro konstrukci senzorů

      Školitel doc. Bohumil Dolenský

      Pospíšilová Eva, 3. r.: Vývoj elektrochemických metod pro forenzní analýzu psychoaktivních látek

      Školitel doc. Šiškanová

14. 12. 2023  14:00

      Kaminskyii Oleksii, 3. r.: Vývoj speciálních přenosných aparatur pro bezdotykový odběr

      genetických a pachových vzorků

      Školitel prof. Štěpán Urban

      Sklenář Adam, 3. r.: Analýza biologicky aktivních látek v tuhém stavu pomocí spektroskopických               metod

      Školitel prof. Petr Bouř

Termíny pro LS akademického roku 2022/2023 (Uhelna)

    • 28. 3. 2023 v 10:00
      • Dobšíková Kristýna, 3. r.: Analýza drog a padělků léčiv pomocí metod vibrační a chiroptické spektroskopie, školitel prof. Setnička
    • 4.4. 2023 v 10:00
      • Sklenář Adam, 2. r.: Analýza biologicky aktivních látek v tuhém stavu pomocí spektroskopických metod, školitel prof. Bouř
      • Navrátilová Tereza, 3. r.: Studium porfyrinových derivátů Trögerových a spiro-Trögerových bází umožňujících rozpoznání rakovinných buněk a léčbu fotodynamickou terapií, školitel doc. Dolenský
    • 18. 4. 2023 v 10:00
      • Vágnerová Magdalena, 2. r.: Studium farmakokinetiky a metabolismu psychoaktivních látek technikou LC-MS, školitel doc. Sýkora
      • Vrtělka Ondřej, 3. r. : Identifikace biomarkerů nádorových a degenerativnich onemocnění v tělních tekutinách pomocí molekulové spektroskopie, školitel prof. Setnička
    • 25. 4. 2023 v 10:00
      • Zdráhala Jiří, 2. r.: Teorie a interpretace spekter molekulární optické aktivity, Školitel prof. Bouř
      • Nešporová Věra, 3. r.: Speciační analýza selenu v potravinářsky významných mikroorganismech, školitel doc. Kaňa
    • 16. 5. 2023 v 10:00
      • Habanová Nina, 2. r. :  Štúdium štruktúry sacharidov pomocou NMR spektroskopie a molekulového modelovania, školitel Dr. Pohl
      • Škarohlídová Hana. 3. r.: Vývoj metodiky charakterizace nových systémů na bázi křemičitých nanočástic, školitel doc. Záruba

  • Termíny pro ZS akademického roku 2022/2023 (učebna A105)
    • 23. 11. 2022 v 14:00
      • Drozdová Michaela, 2. r.: Příprava pevných povrchů s kovalentně navázaným molekulárním receptorem a studium jejich využitelnosti pro konstrukci senzorů, školitel doc. Bohumil Dolenský
      • Horák František, 2. r.: Spektroskopie vysokého rozlišení v terahertzové a mikrovlnné oblasti spektra, školitel prof. Štěpán Urban
    • 30. 11 2022 v 14:00
      • Jireš Jakub, 2. r.: Systematická strategie k vývoji metod pro stanovení genotoxických nečistot ve farmaceutických produktech, školitel doc. Pavel Řezanka
      • IKaminskyii Oleksii, 2. r.: Vývoj speciálních přenosných aparatur pro bezdotykový odběr genetických a pachových vzorků, školitel prof. Štěpán Urban
    • 7. 12. 2022 v 14:00
      • Pospíšilová Eva, 2. r.: Vývoj elektrochemických metod pro forenzní analýzu psychoaktivních látek, školitel doc. Taťjana Šiškanova
      • Schrenková Eva, 2. r.: Vývoj luminiscenčních lanthanových komplexů pro Ramanovu spektroskopii a zobrazování, školitel prof. Petr Bouř
    • 14. 12. 2022 v 14:00
      • Vališ Jan, 2. r.: Vývoj metodiky zpracování a vyhodnocení signálů z biospektroskopických analýz pro klinické využití, školitel prof. Vladimír Setnička
      • Čechová Jana, 3. r.: Individuální a skupinová identifikace osob na základě digitálně zakódované lidské pachové signatury, školitel prof. Štěpán Urban

Seminář postgraduálních studentů 2021/2022

  • Seminář, na kterém studentiu prezentují své výsledky v rámci svého doktorského studia
  • Zváni jsou členové akademické obce i studenti všech forem studia (Bc., Mgr. i DSP)
  • Občerstvení zajištěno
  • Užitečné tipy pro prezentaci výsledků
  • Termíny pro LS akademického roku 2021/2022 (zasedací místnost FCHI – budova A, 4. patro)
    • 10. 3. 2022 v 14:30
      • Bui Duong Thui, 4. r.: Magnetické nanočástice s plasmonickými strukturami jako analytické sondy, Školitel doc. Pavel Řezanka
      • Fousková Markéta, 4. r.: Biospektroskopie tkání pro diagnostické účely, Školitel prof. Vladimír Setnička
    • 24. 3. 2022 v 14:00
      • Hrubešová Kateřina, 4. r.: Vývoj metod molekulové spektroskopie pro diagnostiku degenerativních a nádorových onemocnění, Školitel prof. Vladimír Setnička
    • 7. 4. 2022 v 14:30
      • Becherová Lucia, 4. r.: Vývoj metodik pro studium farmaceuticky významných látek pomocí pokročilých technik vibrační spektroskopie, Školitel prof. Matějka
      • Michálková Lenka, 4. r.: Využití spektroskopie nukleární magnetické rezonance v klinické diagnostice, Školitel prof. Vladimír Setnička
    • 12. 5. 2022 v 14:30
      • Navrátilová Tereza, 2. r.: Studium porfyrinových derivátů Trögerových a spiro-Trögerových bází umožňujících rozpoznání rakovinných buněk a léčbu fotodynamickou terapií, Školitel: doc. Bohumil Dolenský
      • Pham Minh Hang, 4. r.: Spektroskopické charakterizace nově vyvíjených stacionárních fází pro HPLC, Školitel doc. Záruba
  • Termíny pro ZS akademického roku 2021/2022 (zasedací místnost FCHI – budova A, 4. patro)
    • 11. 11. 2021 v 14:30
      • Ing. Kristýna Dobšíková, 2. ročník PGS, téma disertace: Analýza drog a padělků léčiv pomocí vibrační a chiroptické spektroskopie, školitel prof. Ing. Vladimír Setnička, Ph.D.
      • Ing. Marta Hybášková, 2. ročník PGS, téma disertace:Interakce vybraných stopovačů s cementovými materiály, školitel doc. RNDr. Ing. Pavel Řezanka, Ph.D.
    • 25. 11 2021 v 14:30
      • Ing. Věra Kantorová, 2. ročník PGS, téma disertace: Speciační analýza selenu v potravinářsky významných mikroorganismech, školitel Ing. Antonín Kaňa, Ph.D.
      • Ing. Ondřej Vrtělka, 2. ročník PGS, téma disertace: Identifikace biomarkerů nádorových a degenerativních onemocnění v tělních tekutinách pomocí molekulové spektroskopie, školitel prof. Ing. Vladimír Setnička, Ph.D.
    • 9. 12. 2021 v 14:30
      • Ing. Kateřina Luková, 4. ročník PGS, téma disertace: Vysoce rozlišená spektroskopie biologicky významných molekul, školitel prof. RNDr. Štěpán Urban, CSc.
      • Ing. Dita Spálovská, 4. ročník PGS, téma disertace: Vibrační a chiroptická spektroskopie jako pokročilý nástroj studia struktury a identifikace farmaceuticky významných a psychoaktivních látek, školitel prof. Ing. Vladimír Setnička, Ph.D.

Seminář postgraduálních studentů 2019/2020

  • Termíny pro akademický rok 2019/2020 (zasedací místnost FCHI - budova A, 4. patro)  
    • 19. 3. ve 14:30
      • Ing. Pham Minh Hang, 2. ročník PGS, téma disertace: Spektroskopické charakterizace nově vyvíjených stacionárních fází pro HPLC
      • Ing. Dita Spálovská, 2. ročník PGS, téma disertace: Vibrační a chiroptická spektroskopie jako pokročilý nástroj studia struktury a identifikace farmaceuticky významných a psychoaktivních látek 
    • 5. 3. ve 14:30
      • Ing. Štěpán Strnad, 4. ročník PGS, téma disertace: Hmotnostně-spektrometrické zobrazování biologicky aktivních látek
    • 20. 2. ve 14:30
      • Ing. Lenka Michálková, 2. ročník PGS, téma disertace: Molekulárně spektroskopická analýza vzorků krevní plazmy
      • Ing. Patrik Fagan, 3. ročník PGS, téma disertace: Studium struktury a konformace psychoaktivních a farmaceuticky zajímavých látek v roztocích
    • 12. 12. ve 14:30
      • Ing. Becherová Lucia, 2. ročník PGS, téma disertace: Vývoj metodik pro studium farmaceuticky významných látek pomocí pokročilých technik vibrační spektroskopie
      • Ing. Luková Kateřina, 2. ročník PGS, téma disertace: Vysoce rozlišená spektroskopie biologicky významných molekul
    • 5. 12. ve 14:30
      • Ing. Jakub Petřík, 3. ročník PGS, téma disertace: Vývoj metod pro charakterizaci chemické stability léčiv
      • Ing. Martin Loula, 3. ročník PGS, téma disertace: Ultrarychlá spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem pro analýzu anorganických nanočástic
    • 14. 11. ve 14:30
      • Ing. Kateřina Hrubešová, 2. ročník PGS, téma disertace: Vývoj metod molekulové spektroskopie pro diagnostiku degenerativních a nádorových onemocnění
      • Ing. Ema Kosovic, 2. ročník PGS, téma disertace: Studium přírodních látek pomocí LC-MS
    • 7. 11. ve 14:30
      • Ing. Markéta Fousková, 2. ročník PGS, téma disertace: Biospektroskopie tkání pro diagnostické účely
      • Andrii Kurochka, MSc., 3. ročník PGS, téma disertace: Studium struktury proteinů pomocí spektroskopických a výpočetních metod
    • 17. 10. ve 14:30
      • Ing. Bui Duong Thuy, 2. ročník PGS, téma disertace: Magnetické nanočástice s plasmonickými strukturami jako analytické sondy
      • Ing. Karolína Kučáková, 3. ročník PGS, téma disertace: Studium molekulární struktury komplexů cholesterolu a vývoj molekulárního receptoru pro jeho detekci v živých buňkách

Seminář postgraduálních studentů 2018/2019

  • Termíny pro akademický rok 2018/2019 (zasedací místnost FCHI - budova A, 4. patro) 
    • 11. 4. ve 14:30
      • Ing. Marie Švecová, 4. ročník PGS, téma disertace: Vývoj pokročilých metodik pro vibračně spektroskopickou charakterizaci biologického materiálu a studium nízkomolekulárních látek v biologických matricích. 
      • Ing. Karel Vávra, 4. ročník PGS, téma disertace: Rotační přechody v nízkoležících vibračních stavech kyseliny azidovodíkové,1,2,3,4-tetrahydrochinolinu a indolu. 
    • 28. 3. ve 14:30
      • Ing. Radim Nesvadba, 4. ročník PGS, téma disertace: Molekuly lidského pachu: Průkopnická spektroskopická studie pomocí decimetrové emisní spektroskopie ultravysokého rozlišení
    • 14. 3. ve 14:30
      • Ing. František Králík, 4. ročník PGS, téma disertace: Vývoj metod vibrační a chiroptické spektroskopie pro identifikaci drog a padělků léčiv 
      • Ing. Ivana Wurmová, 3. ročník PGS, téma disertace: Terahertzová spektroskopie při rozpoznávání padělků léčiv
    • 28. 2. ve 14:30
      • Ing. Jiří Janoušek, 4. ročník PGS, téma disertace: Příprava nových hybridních organicko-anorganických nanomateriálů a studium jejich fyzikálně chemických vlastností 
      • Ing. Jiří Průša, 4. ročník PGS, téma disertace: Spektroskopický výzkum proteinů
    • 13. 12.  ve 14:30
      • Ing. Veronika Skoupá, 3. ročník PGS, téma disertace: Vývoj pokročilých metodik pro vibračně spektroskopické studium a charakterizaci nízkomolekulárních biologicky významných látek pro farmaceutické a forenzní účely 
      • Ing. Štěpán Horník, 4. ročník PGS, téma disertace: NMR analýza aerosolových částic
    • 6. 12. ve 14:30
      • Ing. Jakub Petřík, 2. ročník PGS, téma disertace: Vývoj metod pro charakterizaci chemické stability léčiv 
      • Ing. Alžběta Nemeškalová, 3. ročník PGS, téma disertace: Vývoj chromatografických metod ve spojení s hmotnostně spektrometrickou detekcí pro analýzu biologických tkání
    • 15. 11. ve 14:30
      • Ing. Martin Loula, 2. ročník PGS, téma disertace: Ultrarychlá spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem pro analýzu anorganických nanočástic
      • Ing. Nikola Ladislavová, 3. ročník PGS, téma disertace: Digitalizace lidské pachové signatury
    • 1. 11. ve 14:30
      • Ing. Karolína Kučáková, 2. ročník PGS, téma disertace: Studium molekulární struktury komplexů cholesterolu a vývoj molekulárního receptoru pro jeho detekci v živých buňkách 
      • Ing. Vít Henych, 3. ročník PGS, téma disertace: Vývoj pokročilých vibračně spektroskopických a zobrazovacích metodik pro charakterizaci biologického materiálu a studium nízkomolekulárních látek v biologicky významných systémech
    • 18. 10. ve 14:30
      • MSc. Andrii Kurochka, 2. r.: Studium struktury proteinů pomocí spektroskopických a výpočetních metod
      • RNDr. Luděk Bouška, 3.r.: Evaluace faktorů pro epigenetické procesy u civilizačních chorob
    • 4. 10. ve 14:30
      • Ing. Patrik Fagan, 2. ročník PGS, téma disertace: Studium struktury a konformace psychoaktivních a farmaceuticky zajímavých látek v roztocích
      • Ing. Štěpán Strnad, 3. ročník PGS, téma disertace: Hmotnostně-spektrometrické zobrazování biologicky aktivních látek 

Perspektivy v analytické chemii 2014-8

Pražské výzkumné analytické centrum

Projektu na tvorbu centra zahrnujícího nejmodernější analytické přístroje, erudované odborníky z oblasti analytické, medicinální, environmentální a potravinářské chemie na platformě špičkového univerzitního pracoviště... více

Pražské analytické centrum inovací

Na stránkách jsou dostupné prezentace i texty odborných přednášek o řadě moderrních analytických metodách. více

[urlnadstranka] => [iduzel] => 10085 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /seminare [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10077] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Vědecká činnost rozvíjená na Ústavu analytické chemie je široce rozkročená od detailních studií molekul v plynné fázi až  po sofistikované analýzy komplexních bio systémů. Ve výzkumných projektech jsou používány nejen špičkové chromatografické (GC-, LC-MS), elektrochemické a spektroskopické  (UV-VIS, IČ, CD, ROA, NMR) techniky, ale jsou vyvíjeny i původní optické a elektrochemické senzory nebo unikátní spektroskopické systémy v mikrovlnné až terahertzové oblasti, které jsou schopny rozlišit i hyperjemné efekty způsobené jadernými spiny. Širokému rozkročení odpovídá i řešená problematika. Jde například o vývoj nových diagnostických metod závažných degenerativních onemocnění (rakoviny, diabetes, Alzheimerova choroba atp.), vývoj nových forenzních technik pro kriminalistiku (profil pachatele podle pachové stopy, digitalizace pachových signatur, profilování drog, analýza padělků léčiv atp.), analýzu stability a lékových forem farmak, identifikaci nových volných radikálů a molekulárních fragmentů pro astrofyzikální výzkum  nebo  o vývoj a validace nových metod analýzy konkrétních vzorků.

Náplň činnosti jednotlivých skupin určují především řešené grantové projekty, ale také zájem studentů o nabízená témata kvalifikačních prací. Při řešení projektů je rozsáhlá spolupráce nejenom s jinými zahraničními i tuzemskými institucemi, ale i mezi sebou, proto jsou někteří pracovníci ústavu uvedeni i ve více pracovních skupinách.

Kromě pedagogických zaměstnanců a vědeckých pracovníků jsou samozřejmou součástí jednotlivých skupin také doktorandi, kteří se významnou měrou podílejí na vědeckém výkonu Ústavu analytické chemie. Konkrétní témata jejich disertačních prací jsou uvedena v SIS a také v seznamu doktorandů na našich stránkách.

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 10077 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [12063] => stdClass Object ( [nazev] => Kontakty [seo_title] => Kontakty [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>

[ikona] => telefon-zvoni [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>
Vedoucí ústavu:       doc. Ing. Bohumil Dolenský, Ph.D.
tel.: 220 444 110
email: Bohumil.Dolensky@vscht.cz

Tajemník a zástupce vedoucího ústavu:

doc. Ing. Antonín Kaňa, Ph.D.

tel.: 220 445 057
email: Antonin.Kana@vscht.cz

Zástupkyně tajemníka ústavu: Ing. Magda Vosmanská, CSc.
tel.: 220 443 719
email: Magda.Vosmanska@vscht.cz

Sekretariát: Bc. Pavla Pouzarová 
tel.: 220 444 044
email:

Pavla.Pouzarova@vscht.cz

Studijní záležitosti: Perla Maršíčková
tel.:

220 444 043

email: perla.marsickova@vscht.cz
úřední hodiny po - pá        9:00 – 14:30

Hospodář: Petr Beneš
tel.: 220 444 058
email: Petrik.Benes@vscht.cz

Kontakty na ostatní pracovníky našeho ústavu naleznete v telefonním seznamu.

Adresa:
Ústav analytické chemie
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Technická 5
166 28   Praha 6 - Dejvice

[urlnadstranka] => [iduzel] => 12063 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /kontakty [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [56233] => stdClass Object ( [nazev] => Intranet ÚACH [seo_title] => Intranet ÚACH [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>

Zadané úkoly

Uzávěrka

Návrhy témat DP pro AR 2023/24

27. 11. 2022

Vypsání témat pro DD DSP do SISu

30. 11. 2022

Zapsání rámcových témat dizertačních prací do databáze SIS 31. 12. 2022
Veřejné vyhlášení a zveřejnění rámcových témat disertačních prací  15. 2. 2023

Návrhy témat BP pro AR 2023/24

2. dubna 2023

Termín bakalářských státních zkoušek

12. - 29. 6. 2023

Termín magisterskýchstátních zkoušek

1. - 9. 6. 2023

Pokladna VŠCHT má otevřeno pouze v pondělí a pátek, 10 - 12 hod.

RIV body za publikace roku 2022 ke stažení zde

Plánky učeben ke stažení:   A105, A21, A236,  A276

Jak efektivně využívat ORCID iD?

[ikona] => [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] => [urlnadstranka] => [iduzel] => 56233 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( [0] => ustav402 [1] => 402-pgs [2] => ustav979 ) [url] => /intranet-uach [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10500] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Mapa stránek [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 10500 [canonical_url] => //uanlch.vscht.cz/sitemap [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sitemap [sablona] => stdClass Object ( [class] => sitemap [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [56648] => stdClass Object ( [nazev] => Je nutné se přihlásit [seo_title] => Je nutné se přihlásit [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Tyto stránky jsou vyhrazeny pouze pro zaměstnance a doktorské studenty ústavu analytické chemie (402).

Pro přístup se přihlaste školním loginem (ikona zámečku vpravo nahoře).

[urlnadstranka] => [iduzel] => 56648 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Chyba 404

Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 10026 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [nadpis] => 
    [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis
    [urlwildcard] => cis-path
    [sitemapno] => 
    [newurl_domain] => 'uanlch.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '/sis/program/22330/AD303'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 1/4111/959/8547/4161/1398/8548/4168/4169/8547/4156/1394/8548/39341/39376/8548/48364/48365/8548/43892/43893/8548/39341/39375/8548/38914/38915/8548/29628/29629/8548/43413/8548/28158/28159/8548/24136/24137/8548/28861/28894/8548/25669/25670/8548/20508/20509/8548/22498/22499/8548/4162/1338/8548/15102/15103/8548/10022/10023/8548/4163/1558/8548/4164/945/8548/4165/1404/8548/4168/1410/8548/5338/5339/8548/6214/6522/8548/6996/6998/8548/7924/7930/8548/7924/7930/7941/8548/7922/7926/8548/4167/1406/8548/11349/11351/1/12984/12985/8548/42398/42399/8547/11265/11271/8547/4154/1408/8547/4160/1399/8547/4156/1393/1/4111/942/8547/4161/1397/8547/4159/1395/1/1401/13358/519/61411
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 61411
    [platne_od] => 29.10.2021 16:18:00
    [zmeneno_cas] => 29.10.2021 16:20:22.679723
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 72838
    [cms_time] => 1714885194
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => Array
        (
        )

    [poduzel] => Array
        (
        )

    [sablona] => stdClass Object
        (
            [class] => api_html
            [html] => 
            [css] => 
            [js] => 
            [autonomni] => 1
        )

    [api_suffix] => program/22330/AD303
    [html] => 

Food Chemistry and Technology

Food Chemistry and Technology

The aim of the study programme is to train highly qualified experts capable of independent scientific work based on their high-quality theoretical knowledge and previous experience with independent solutions to partial research problems in the fields of food chemistry and food technology. In particular, during their studies, students will comprehensively expand their theoretical knowledge of chemical, biological, engineering, and economic disciplines. An integral part of work in these fields is the development of new technical (engineering) solutions for technological processes and the acquisition of practical experiences and skills in the fields of management and the methodologies of technological research. During their studies, students in the programme should demonstrate their ability to conduct independent scientific research, based on studying academic literature, including the design of work processes and their implementation in the laboratory as well as the processing of results in the form of a professional scholarly article. An equally important goal of the programme is improving students' language skills. Another goal is to acquire basic managerial skills by being part of teams led by experienced and respected professionals and involvement in the projects that these teams solve. At the same time, doctoral students in the programme will lead a small team of students in bachelor and master degree programmes and submit proposals for scientific research projects to the UCT Prague’s Internal Grant Agency as principle investigators (PIs) of eventual projects.

Uplatnění

Graduates of the programme are fully qualified for leading positions related to the design, development, and optimization of food technologies as well as the management of food operations and, with an eye towards human nutrition needs, the distribution and launching of food products on the market. In their future activities, graduates will be able to assess the impacts of these activities on the environment, and on the treatment of biological waste. Graduates will be qualified to hold managerial positions in research, development, production, control, and design at commercial institutions or state (governmental) administrative bodies. Due to their broad range of expertise, graduates will be prepared not only for professional work in their area of specialization, but also will be able to easily adapt to possible employment in other technological and scientific fields.

Detaily programu

Jazyk výuky anglický
Standardní doba studia 4 roky
Forma studia prezenční , kombinovaná
Garant studia prof. Ing. Vladimír Filip, CSc.
Místo studia Praha
Kapacita 15 studentů
Kód akreditace (MŠMT kód) P0721D210002
VŠCHT kód AD303
Počet vypsaných témat 13

Vypsané disertační práce pro rok 2024/25

Analýza profilů těkavých látek pro hodnocení kvality a bezpečnosti zpracovaných potravin

Garantující pracoviště: Ústav konzervace potravin
Školitel: doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D.

Anotace


Postupy plynové chromatografie s hmotnostní detekcí v různém uspořádání (jednorozměrná, chirální, vícerozměrná, s olfaktometrií) budou využity pro analýzu profilů těkavých látek potravinářských surovin a zpracovaných potravin. Cílem práce bude hodnocení kvality, průkaz mikrobiální kontaminace a identifikaci příčin smyslových vad. Výstupy cílené i necílené analýzy získané pomocí GC/MS budou korelovány s výstupy dalších laboratorních metod (chromatografická, mikrobiologická a senzorická analýza). Pro interpretaci výsledků rozborů budou využity pokročilé statistické metody a zohledněn vliv suroviny, receptury, technologie výroby a skladování. Projekt bude probíhat ve spolupráci s vybranými potravinářskými podniky.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha

Autenticita medu a dalších včelích produktů

Garantující pracoviště: Ústav konzervace potravin
Školitel: doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D.

Anotace


Mezi nejvýznamnější a nejdůležitější včelí produkt patří včelí med. Vzhledem k vysoké ceně bývá běžně porušována jeho kvalita a autenticita. Nejčastěji se jedná o pochybení výrobce (přídavek dalších složek do medu) nebo klamavé označení botanického či geografického původu. Cílem práce ověření autenticity medu podle jeho fyzikálně-chemických znaků. Na základě zjištěných hodnot bude rovněž posuzován botanický druh medu (květový, medovicový, jednodruhový) a jeho zeměpisná lokalita. Součástí této práce bude také hodnocení včelího vosku, který může být snadno falšován parafiny, kyselinou stearovou nebo palmitovou. Tento jev může mít negativní dopad na zdravotní stav včelstev a na chemické složení medu. Experimentální práce bude probíhat ve spolupráci s vybranými zkušebními laboratořemi a bude zaměřena na aplikaci základních i moderních postupů analýzy potravin (chromatografické a izotopové metody, hmotnostní spektrometrie, melissopalynologie).
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha

Exopolysacharidy produkované bakteriemi mléčného kvašení: izolace, struktura a hydrokoloidní vlastnosti

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.

Anotace


Bakterie mléčného kvašení (BMK) jsou schopny produkovat exopolysacharidy (EPS) s hydrokoloidními vlastnostmi a prebiotickými účinky, což je zajímavé pro potravinářský průmysl. Plánovaná disertační práce bude zaměřena na izolaci a charakterizaci EPS z kultivačních médií perspektivních kmenů BMK pomocí vhodných spektroskopických (FTIR, Raman, NMR), chromatografických (GC/FID, GC/MS, GPC) a dalších analytických metod. Nedílnou součástí disertační práce bude také studium fyzikálních vlastností EPS pomocí termických a reologických metod. Kultivace vybraných kmenů BMK a studium prebiotické aktivity EPS bude probíhat ve spolupráci s ústavem mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Hodnocení kvality minoritních potravinářských surovin

Garantující pracoviště: Ústav konzervace potravin
Školitel: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.

Anotace


Minoritní suroviny jsou často, vzhledem k nízkým objemům výroby, opomíjeny a jejich kvalitě není věnována dostatečná pozornost. Cílem této práce bude posuzování kvality vybraných minoritních surovin. Součástí práce bude i vývoj nových analytických metod vhodných pro hodnocení kvality studovaných surovin.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha

Hodnocení trvanlivosti výrobků z ovoce a zeleniny

Garantující pracoviště: Ústav konzervace potravin
Školitel: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.

Anotace


Doktorská práce bude zaměřena na vývoj nových přístupů pro hodnocení trvanlivosti výrobků z ovoce a zeleniny. Hodnoceny budou faktory ovlivňující trvanlivost výrobků z ovoce a zeleniny. Bude posouzena vhodnost aplikace zrychlených skladovacích testů pro odhad trvanlivosti.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha

Charakterizace přírodních surovin a produktů pomocí vibračních spektroskopických metod

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.

Anotace


Metody vibrační spektroskopie v kombinaci s multivariační analýzou budou použity pro charakterizaci souborů modelových vzorků surovin různého původu, potravin a jejich složek (polysacharidů) a případně dalších produktů. Cílem práce bude vyvinout postupy pro třídění a hodnocení složení a kvality potravinářských surovin a produktů pomocí těchto metod včetně preparativních postupů a úprav vzorků. Závěry vibrační spektroskopie budou podloženy a porovnány se závěry získanými běžnými analytickými metodami.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Nanočástice škrobu – příprava a aplikace

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Ing. Evžen Šárka, CSc.

Anotace


Nanočástice na bázi škrobu, které jsou v současnosti široce zkoumány, mohou být použity jako plniva a výztuž v polymerních kompozitech, nosiče pro aktivní transport léčiv, bariérové potahované materiály a stabilizátory v emulsích o/v. Přídavek nanokrystalů škrobu různého botanického původu do biodegradabilních plastů na bázi waxy (voskového) škrobu zlepšil bariérové a mechanické vlastnosti rezultujících materiálů. Doktorská práce je zaměřena na přípravu nanočástic škrobu a jejich potenciální využití.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Plodnice dřevních hub jako zdroj biologicky aktivních polysacharidů a triterpenoidů

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.

Anotace


Práce bude zaměřena na studium plodnic dřevních hub zajímavých z hlediska obsahu biologicky aktivních složek. Jedná se především o polysacharidy buněčných stěn a triterpenoidy. Cílem práce bude izolace a purifikace vysoko- a nízkomolekulárních frakcí a také charakterizace struktury a složení obsažených biochemicky významných složek. Dále budou sledovány fyzikální vlastnosti a biologické aktivity izolovaných produktů.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Polysacharidy řas: izolace, strukturní analýza, biologické aktivity a aplikace

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.

Anotace


Kultivací řas vzniká biomasa, která je potenciálním zdrojem biologicky aktivních látek, jakými jsou strukturní a zásobní polysacharidy, bílkoviny, polyfenoly, lipidy. karotenoidy apod. Plánovaná dizertační práce bude zaměřena na izolaci a charakterizaci strukturních polysacharidů a případně dalších biologicky aktivních metabolitů řas pomocí vhodných spektroskopických (FTIR, Raman, NMR), chromatografických (GC/FID, GC/MS, GPC, SEC) a dalších separačních metod. Protizánětlivá, imunomodulační, protirakovinné a další biologické aktivity vybraných polysacharidů budou testovány ve spolupráci s Ústavem biochemie a mikrobiologie VŠCHT Praha. Nedílnou součástí disertační práce bude i návrh využití získaných polysacharidů pro jejich aplikaci ve formě tenkých filmů a jejich charakterizace pomocí FTIR, DSC a stanovení pevnosti v tahu.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Struktura a vlastnosti galaktomannanů z luštěnin a netradičních rostlinných zdrojů

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.

Anotace


Práce bude zaměřena na studium galaktomannanů z endospermu semen luštěnin a z netradičních rostlinných zdrojů zajímavých z hlediska využití v potravinářství a dalších oborech. Cílem práce bude izolace a purifikace galaktomannanů a také charakterizace jejich složení, stupně větvení a molekulové hmotnosti pomocí vhodných spektroskopických a separačních metod. Dále budou sledovány fyzikální vlastnosti těchto polysacharidů a možností jejich využití pro tvorbu filmů a gelů v kombinaci s dalšími hydrokoloidy.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Vlastnosti nezákysových bakterií mléčného kvašení

Garantující pracoviště: Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Školitel: doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc.

Anotace


Při výrobě a zrání sýrů se uplatňuje široké konsorcium mikroorganismů, jehož nejvýznamnější složku tvoří bakterie mléčného kvašení (BMK). Používají se jednak jako zákysové a doplňkové kultury a jednak vstupují do procesu jako tzv. nezákysové BMK (NSLAB), které zahrnují převážně fakultativně heterofermentativní laktobacily a enterokoky. Vliv těchto bakterií je kmenově specifický a závislý na technologickém procesu a interakcích s ostatními mikroorganismy. Ze skupiny NSLAB lze vyselektovat nové kmeny s významnými funkčními vlastnostmi a využít jejich potenciál jako doplňkové kultury s pozitivním vlivem na zrání sýrů. Mohou ale také způsobovat vady sýrů (produkce plynu, biogenních aminů) či být přenositelem genů antibiotické (Atb) rezistence. Tato problematika je podrobněji popsána u definovaných kultur BMK, ale málo údajů je známo právě o rezistenci NSLAB. Náplní disertační práce bude izolace a charakterizace kmenů NSLAB ze syrového mléka, sýrů vyrobených ze syrového i pasterovaného mléka z hlediska funkčních (technologických, protektivních a probiotických) charakteristik, Atb rezistence a dalších. Bude posouzeno riziko NSLAB jako potenciálního rezervoáru genů Atb rezistence. Vhodné kmeny BMK se zdokumentovanými vlastnostmi budou uloženy v České sbírce mlékárenských mikroorganismů Laktoflora a jejich aktivita bude ověřena v pokusných výrobách sýrů.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha

Vliv interakce rostlinných a mléčných bílkovin na vlastnosti hybridních alternativ mléčných výrobků.

Garantující pracoviště: Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Školitel: doc. Ing. Jiří Štětina, CSc.

Anotace


V současné době je novým trendem konzumace potravin odklon od živočišných produktů. Rostlinné alternativy mléčných výrobků mají ovšem často nevyhovující nutriční i senzorické vlastnosti. Pro řadu konzumentů proto mohou být přijatelnější tzv. hybridní potraviny, které jsou tvořeny živočišnými a rostlinnými složkami ve vhodném poměru s cílem optimalizovat nutriční a senzorickou hodnotu výrobku. V práci bude sledován vliv interakcí rostlinných a mléčných bílkovin na technologické vlastnosti směsné suroviny, jako například na emulgační vlastnosti, tvorbu gelu a koloidní stabilitu či texturu hybridního výrobku. Poznatky budou využity pro návrh technologie hybridní alternativy sýra.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha

Využití fyzikálně-chemických separačních metod pro purifikaci cukerných šťáv

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Ing. Evžen Šárka, CSc.

Anotace


Současné separační metody uplatňované při purifikaci cukerných šťáv jsou vystaveny tlaku na snižování nákladů a ekologické zátěže, způsobené zejména těžbou, dopravou a zpracováním nezbytné suroviny – vápence. V současné době jsou navrženy a uváděny do praxe nové separační metody a technologické postupy na principech recyklace použitých materiálů. Dizertační práce se zaměří na problematiku využití nových technologických postupů a separačních metod při purifikaci cukerných šťáv a jejich zhodnocení (ekonomické, ekologické). Budou zkoumány vztahy a závislosti z pohledu dosažené kvality a efektivity separace organických a anorganických sloučenin z cukerných šťáv.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
)

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum
zobrazit plnou verzi