stdClass Object ( [nazev] => Ústav analytické chemie [adresa_url] => [api_hash] => [seo_desc] => [jazyk] => [jednojazycny] => [barva] => [indexace] => 1 [obrazek] => [ga_force] => [cookie_force] => [secureredirect] => [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8 [ga_account] => UA-10822215-3 [ga_domain] => [ga4_account] => G-VKDBFLKL51 [gtm_id] => [gt_code] => [kontrola_pred] => [omezeni] => 0 [pozadi1] => [pozadi2] => [pozadi3] => [pozadi4] => [pozadi5] => [robots] => [htmlheaders] => [newurl_domain] => 'uanlch.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '[cs]' [newurl_iduzel] => [newurl_path] => 8548/10022/10023 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 10023 [platne_od] => 31.10.2023 17:08:00 [zmeneno_cas] => 31.10.2023 17:08:29.514285 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž [canonical_url] => [idvazba] => 11734 [cms_time] => 1714695628 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => stdClass Object ( [logo_href] => / [logo] => [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve [social_fb_odkaz] => [social_tw_odkaz] => [social_yt_odkaz] => [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT Praha – FCHI –Ústav analytické chemie [aktualizovano] => Aktualizováno [autor] => Autor [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky [paticka_budova_1_nadpis] => NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA [paticka_budova_1_popis] => [paticka_budova_2_nadpis] => STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON [paticka_budova_2_popis] => [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373
Datová schránka: sp4j9ch
Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Nikola.Kratka@vscht.cz [social_yt_title] => [social_fb_title] => [social_tw_title] => [zobrazit_kalendar] => zobrazit kalendář [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název dokumentu [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [fakulta_FCHI] => Fakulta chemicko-inženýrská [studijni_program] => Studijní program: [obory] => Obory: [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [uplatneni] => Uplatnění [vyucuje_se_na_ustavech] => Bližší informace na adresách: [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [navaznosti] => Navazující studium v oborech [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [paticka_mapa_alt] => [archiv_novinek] => Archiv aktualit [submenu_novinky_rok_title] => Zobrazit novinky na daný rok [zobrazit_vice_kalendar] => více zde → [den_kratky_2] => út [den_kratky_4] => čt [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [novinky_archiv] => Archiv novinek [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [den_kratky_3] => st [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [fakulta_FCHI_odkaz] => http://fchi.vscht.cz/ [den_kratky_5] => pá [paticka_mapa_odkaz] => [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => Počkejte prosím chvíli... [den_kratky_1] => po [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [den_kratky_0] => [stahnout] => [social_in_odkaz] => [social_li_odkaz] => [novinka_datum_konani] => Datum konani: [den_kratky_6] => ) [poduzel] => stdClass Object ( [10025] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [10030] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 10030 [canonical_url] => //uanlch.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [10032] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 10032 [canonical_url] => //uanlch.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [10031] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 10031 [canonical_url] => //uanlch.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 10025 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [10026] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [52254] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => HRMS 2022 [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>The 26th International Conference on High Resolution Molecular Spectroscopy
[ikona] => [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>15:32:06
Prof. Per Jensen obituary
(One section on conference will be dedicated to Per Jensen and will be led by Dr. Špirko)
You can find the 1st Circular here
You can find the 2nd Circular here
You can find the 3rd Circular here
You can find the 4th Circular here
Jointly organized by Department of Electromagnetic Field, Faculty of Electrical Engineering
Czech Technical University in PragueYou can find the abstract template in docx here and pdf here
Registration and payment instruction you can find here
Registration for the conference Praha 2022 is OPEN now.
[urlnadstranka] => [iduzel] => 52254 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /praha2022 [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10029] => stdClass Object ( [nazev] => Aktuality [seo_title] => Aktuality [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [obrazek] => [iduzel] => 10029 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [20495] => stdClass Object ( [nazev] => Josef [seo_title] => Josef [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [obrazek] => [iduzel] => 20495 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /josef [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10041] => stdClass Object ( [nazev] => O ústavu [seo_title] => O ústavu [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => [obsah] => [iduzel] => 10041 [canonical_url] => //uanlch.vscht.cz/o-ustavu [skupina_www] => Array ( ) [url] => /o-ustavu [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10055] => stdClass Object ( [nazev] => Studium [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>Analytická chemie je multidisciplinárním oborem, který využívá znalosti z řad oblastí chemie a fyziky pro určení atomového a molekulárního složení vzorků, pro určení struktury a konformace molekul, mezimolekulových interakcí a morfologie v kondenzované fázi nebo pro analýzu kvantitativního zastoupení atomů a molekul ve vzorku. Opírá se především o poznatky fyzikální chemie, chemické fyziky a elektrochemie, ale také výsledky matematické statistiky, kvantové mechaniky, kvantové chemie, biochemie, organické a anorganické chemie a v posledních desetiletích i o poznatky z oblasti elektroniky, počítačové techniky a zpracování signálu.
Metody chemické analýzy mají rozsáhlé aplikace. Nejde přitom jenom o chemii samotnou, analytická chemie nachází zásadní uplatnění v lékařství v diagnostických metodách, ve farmacii, ve forenzních vědách, v environmentálních studiích, v potravinářství, v kosmetickém průmyslu, v materiálových vědách, ve fyziologii, v armádě, v meteorologii, při výzkumu vesmíru, v automobilovém, kožedělném, textilním, hutnickém průmyslu, v energetice a v řadě dalších oborů.
Ústav analytické chemie zajišťuje výuku všech předmětů s kódy x402xxx (SIS). Jedná se jednak o základní předměty, mezi které patří Analytická chemie I. a II., jednak o předměty pro jednotlivé obory bakalářského, magisterského a doktorského studia.
Vedle teoretické přípravy na přednáškách a cvičeních je velký důraz kladen na zvládnutí praktické práce a základních i pokročilých technik v laboratořích. Proto jsou jednotlivé laboratoře vybaveny dostatečným množstvím kvalitních přístrojů umožňujícím každému studentovi pracovat sám za sebe ojediněle ve dvojici.
Mezi obory na VŠCHT Praha mají absolventi analytické chemie bezkonkurenční postavení na trhu práce.
Podrobnější informace o studiu na Ústavu analytické chemie zde
[urlnadstranka] => [iduzel] => 10055 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10085] => stdClass Object ( [nazev] => Semináře [seo_title] => Semináře [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => projektor [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>Seminář postgraduálních studentů 2022/2023
- Seminář, na kterém studentiu prezentují své výsledky v rámci svého doktorského studia
- Zváni jsou členové akademické obce i studenti všech forem studia (Bc., Mgr. i DSP)
- Občerstvení zajištěno
- Užitečné tipy pro prezentaci výsledků
- Soupis odkazů na předměty zaměřené na prezentační dovednosti:
Presentation Skills - AB501046
Prezentace - CZV00052
Prezentační dovednosti - V832004
Tvorba vědeckotechnických prezentací - B24005
Vědecká komunikace - M342018
Základy vědecké komunikace - B342008
Termíny pro ZS akademického roku 2023/2024 (Uhelna)
19. 10. 2023 14:00
Malá Ulrika, 2. r.: Analýza příbuzenských vztahů podle analýzy pachových stop
Školitel prof. Štěpán Urban
Školitel prof. Vladimír Setnička
2. 11. 2023 14:00
Myšková Aneta, 2. r.: Využití techniky LC-MS při studiu potenciálních léčiv na bázi lipopeptidů
Schrenková Věra, 3. r.: Vývoj luminiscenčních lanthanových komplexů pro Ramanovu spektroskopii a zobrazování
Školitel prof. Petr Bouř
9. 11. 2023 14:00
Horák František, 3. r.: Spektroskopie vysokého rozlišení v terahertzové a mikrovlnné oblasti spektra
Školitel prof. Štepán Urban
Jireš Jakub, 3. r.: Systematická strategie k vývoji metod pro stanovení genotoxických nečistot ve farmaceutických produktech
Školitel doc. Pavel Řezanka
30. 11. 2023 14:00
Drozdová Michaela, 2. r.: Příprava pevných povrchů s kovalentně navázaným molekulárním receptorem a studium jejich využitelnosti pro konstrukci senzorů
Školitel doc. Bohumil Dolenský
Pospíšilová Eva, 3. r.: Vývoj elektrochemických metod pro forenzní analýzu psychoaktivních látek
Školitel doc. Šiškanová
14. 12. 2023 14:00
Kaminskyii Oleksii, 3. r.: Vývoj speciálních přenosných aparatur pro bezdotykový odběr
genetických a pachových vzorků
Školitel prof. Štěpán Urban
Školitel prof. Petr Bouř
Termíny pro LS akademického roku 2022/2023 (Uhelna)
-
- 28. 3. 2023 v 10:00
- Dobšíková Kristýna, 3. r.: Analýza drog a padělků léčiv pomocí metod vibrační a chiroptické spektroskopie, školitel prof. Setnička
- 4.4. 2023 v 10:00
- Sklenář Adam, 2. r.: Analýza biologicky aktivních látek v tuhém stavu pomocí spektroskopických metod, školitel prof. Bouř
- Navrátilová Tereza, 3. r.: Studium porfyrinových derivátů Trögerových a spiro-Trögerových bází umožňujících rozpoznání rakovinných buněk a léčbu fotodynamickou terapií, školitel doc. Dolenský
- 18. 4. 2023 v 10:00
- Vágnerová Magdalena, 2. r.: Studium farmakokinetiky a metabolismu psychoaktivních látek technikou LC-MS, školitel doc. Sýkora
- Vrtělka Ondřej, 3. r. : Identifikace biomarkerů nádorových a degenerativnich onemocnění v tělních tekutinách pomocí molekulové spektroskopie, školitel prof. Setnička
- 25. 4. 2023 v 10:00
- Zdráhala Jiří, 2. r.: Teorie a interpretace spekter molekulární optické aktivity, Školitel prof. Bouř
- Nešporová Věra, 3. r.: Speciační analýza selenu v potravinářsky významných mikroorganismech, školitel doc. Kaňa
- 16. 5. 2023 v 10:00
- Habanová Nina, 2. r. : Štúdium štruktúry sacharidov pomocou NMR spektroskopie a molekulového modelovania, školitel Dr. Pohl
- Škarohlídová Hana. 3. r.: Vývoj metodiky charakterizace nových systémů na bázi křemičitých nanočástic, školitel doc. Záruba
- 28. 3. 2023 v 10:00
- Termíny pro ZS akademického roku 2022/2023 (učebna A105)
- 23. 11. 2022 v 14:00
- Drozdová Michaela, 2. r.: Příprava pevných povrchů s kovalentně navázaným molekulárním receptorem a studium jejich využitelnosti pro konstrukci senzorů, školitel doc. Bohumil Dolenský
- Horák František, 2. r.: Spektroskopie vysokého rozlišení v terahertzové a mikrovlnné oblasti spektra, školitel prof. Štěpán Urban
- 30. 11 2022 v 14:00
- Jireš Jakub, 2. r.: Systematická strategie k vývoji metod pro stanovení genotoxických nečistot ve farmaceutických produktech, školitel doc. Pavel Řezanka
- IKaminskyii Oleksii, 2. r.: Vývoj speciálních přenosných aparatur pro bezdotykový odběr genetických a pachových vzorků, školitel prof. Štěpán Urban
- 7. 12. 2022 v 14:00
- Pospíšilová Eva, 2. r.: Vývoj elektrochemických metod pro forenzní analýzu psychoaktivních látek, školitel doc. Taťjana Šiškanova
- Schrenková Eva, 2. r.: Vývoj luminiscenčních lanthanových komplexů pro Ramanovu spektroskopii a zobrazování, školitel prof. Petr Bouř
- 14. 12. 2022 v 14:00
- Vališ Jan, 2. r.: Vývoj metodiky zpracování a vyhodnocení signálů z biospektroskopických analýz pro klinické využití, školitel prof. Vladimír Setnička
- Čechová Jana, 3. r.: Individuální a skupinová identifikace osob na základě digitálně zakódované lidské pachové signatury, školitel prof. Štěpán Urban
- 23. 11. 2022 v 14:00
Seminář postgraduálních studentů 2021/2022
- Seminář, na kterém studentiu prezentují své výsledky v rámci svého doktorského studia
- Zváni jsou členové akademické obce i studenti všech forem studia (Bc., Mgr. i DSP)
- Občerstvení zajištěno
- Užitečné tipy pro prezentaci výsledků
- Termíny pro LS akademického roku 2021/2022 (zasedací místnost FCHI – budova A, 4. patro)
- 10. 3. 2022 v 14:30
- Bui Duong Thui, 4. r.: Magnetické nanočástice s plasmonickými strukturami jako analytické sondy, Školitel doc. Pavel Řezanka
- Fousková Markéta, 4. r.: Biospektroskopie tkání pro diagnostické účely, Školitel prof. Vladimír Setnička
- 24. 3. 2022 v 14:00
- Hrubešová Kateřina, 4. r.: Vývoj metod molekulové spektroskopie pro diagnostiku degenerativních a nádorových onemocnění, Školitel prof. Vladimír Setnička
- 7. 4. 2022 v 14:30
- Becherová Lucia, 4. r.: Vývoj metodik pro studium farmaceuticky významných látek pomocí pokročilých technik vibrační spektroskopie, Školitel prof. Matějka
- Michálková Lenka, 4. r.: Využití spektroskopie nukleární magnetické rezonance v klinické diagnostice, Školitel prof. Vladimír Setnička
- 12. 5. 2022 v 14:30
- Navrátilová Tereza, 2. r.: Studium porfyrinových derivátů Trögerových a spiro-Trögerových bází umožňujících rozpoznání rakovinných buněk a léčbu fotodynamickou terapií, Školitel: doc. Bohumil Dolenský
- Pham Minh Hang, 4. r.: Spektroskopické charakterizace nově vyvíjených stacionárních fází pro HPLC, Školitel doc. Záruba
- 10. 3. 2022 v 14:30
- Termíny pro ZS akademického roku 2021/2022 (zasedací místnost FCHI – budova A, 4. patro)
- 11. 11. 2021 v 14:30
- Ing. Kristýna Dobšíková, 2. ročník PGS, téma disertace: Analýza drog a padělků léčiv pomocí vibrační a chiroptické spektroskopie, školitel prof. Ing. Vladimír Setnička, Ph.D.
- Ing. Marta Hybášková, 2. ročník PGS, téma disertace:Interakce vybraných stopovačů s cementovými materiály, školitel doc. RNDr. Ing. Pavel Řezanka, Ph.D.
- 25. 11 2021 v 14:30
- Ing. Věra Kantorová, 2. ročník PGS, téma disertace: Speciační analýza selenu v potravinářsky významných mikroorganismech, školitel Ing. Antonín Kaňa, Ph.D.
- Ing. Ondřej Vrtělka, 2. ročník PGS, téma disertace: Identifikace biomarkerů nádorových a degenerativních onemocnění v tělních tekutinách pomocí molekulové spektroskopie, školitel prof. Ing. Vladimír Setnička, Ph.D.
- 9. 12. 2021 v 14:30
- Ing. Kateřina Luková, 4. ročník PGS, téma disertace: Vysoce rozlišená spektroskopie biologicky významných molekul, školitel prof. RNDr. Štěpán Urban, CSc.
- Ing. Dita Spálovská, 4. ročník PGS, téma disertace: Vibrační a chiroptická spektroskopie jako pokročilý nástroj studia struktury a identifikace farmaceuticky významných a psychoaktivních látek, školitel prof. Ing. Vladimír Setnička, Ph.D.
- 11. 11. 2021 v 14:30
Seminář postgraduálních studentů 2019/2020
- Termíny pro akademický rok 2019/2020 (zasedací místnost FCHI - budova A, 4. patro)
- 19. 3. ve 14:30
- Ing. Pham Minh Hang, 2. ročník PGS, téma disertace: Spektroskopické charakterizace nově vyvíjených stacionárních fází pro HPLC
- Ing. Dita Spálovská, 2. ročník PGS, téma disertace: Vibrační a chiroptická spektroskopie jako pokročilý nástroj studia struktury a identifikace farmaceuticky významných a psychoaktivních látek
- 5. 3. ve 14:30
- Ing. Štěpán Strnad, 4. ročník PGS, téma disertace: Hmotnostně-spektrometrické zobrazování biologicky aktivních látek
- 20. 2. ve 14:30
- Ing. Lenka Michálková, 2. ročník PGS, téma disertace: Molekulárně spektroskopická analýza vzorků krevní plazmy
- Ing. Patrik Fagan, 3. ročník PGS, téma disertace: Studium struktury a konformace psychoaktivních a farmaceuticky zajímavých látek v roztocích
- 12. 12. ve 14:30
- Ing. Becherová Lucia, 2. ročník PGS, téma disertace: Vývoj metodik pro studium farmaceuticky významných látek pomocí pokročilých technik vibrační spektroskopie
- Ing. Luková Kateřina, 2. ročník PGS, téma disertace: Vysoce rozlišená spektroskopie biologicky významných molekul
- 5. 12. ve 14:30
- Ing. Jakub Petřík, 3. ročník PGS, téma disertace: Vývoj metod pro charakterizaci chemické stability léčiv
- Ing. Martin Loula, 3. ročník PGS, téma disertace: Ultrarychlá spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem pro analýzu anorganických nanočástic
- 14. 11. ve 14:30
- Ing. Kateřina Hrubešová, 2. ročník PGS, téma disertace: Vývoj metod molekulové spektroskopie pro diagnostiku degenerativních a nádorových onemocnění
- Ing. Ema Kosovic, 2. ročník PGS, téma disertace: Studium přírodních látek pomocí LC-MS
- 7. 11. ve 14:30
- Ing. Markéta Fousková, 2. ročník PGS, téma disertace: Biospektroskopie tkání pro diagnostické účely
- Andrii Kurochka, MSc., 3. ročník PGS, téma disertace: Studium struktury proteinů pomocí spektroskopických a výpočetních metod
- 17. 10. ve 14:30
- Ing. Bui Duong Thuy, 2. ročník PGS, téma disertace: Magnetické nanočástice s plasmonickými strukturami jako analytické sondy
- Ing. Karolína Kučáková, 3. ročník PGS, téma disertace: Studium molekulární struktury komplexů cholesterolu a vývoj molekulárního receptoru pro jeho detekci v živých buňkách
- 19. 3. ve 14:30
Seminář postgraduálních studentů 2018/2019
- Termíny pro akademický rok 2018/2019 (zasedací místnost FCHI - budova A, 4. patro)
- 11. 4. ve 14:30
- Ing. Marie Švecová, 4. ročník PGS, téma disertace: Vývoj pokročilých metodik pro vibračně spektroskopickou charakterizaci biologického materiálu a studium nízkomolekulárních látek v biologických matricích.
- Ing. Karel Vávra, 4. ročník PGS, téma disertace: Rotační přechody v nízkoležících vibračních stavech kyseliny azidovodíkové,1,2,3,4-tetrahydrochinolinu a indolu.
- 28. 3. ve 14:30
- Ing. Radim Nesvadba, 4. ročník PGS, téma disertace: Molekuly lidského pachu: Průkopnická spektroskopická studie pomocí decimetrové emisní spektroskopie ultravysokého rozlišení
- 14. 3. ve 14:30
- Ing. František Králík, 4. ročník PGS, téma disertace: Vývoj metod vibrační a chiroptické spektroskopie pro identifikaci drog a padělků léčiv
- Ing. Ivana Wurmová, 3. ročník PGS, téma disertace: Terahertzová spektroskopie při rozpoznávání padělků léčiv
- 28. 2. ve 14:30
- Ing. Jiří Janoušek, 4. ročník PGS, téma disertace: Příprava nových hybridních organicko-anorganických nanomateriálů a studium jejich fyzikálně chemických vlastností
- Ing. Jiří Průša, 4. ročník PGS, téma disertace: Spektroskopický výzkum proteinů
- 13. 12. ve 14:30
- Ing. Veronika Skoupá, 3. ročník PGS, téma disertace: Vývoj pokročilých metodik pro vibračně spektroskopické studium a charakterizaci nízkomolekulárních biologicky významných látek pro farmaceutické a forenzní účely
- Ing. Štěpán Horník, 4. ročník PGS, téma disertace: NMR analýza aerosolových částic
- 6. 12. ve 14:30
- Ing. Jakub Petřík, 2. ročník PGS, téma disertace: Vývoj metod pro charakterizaci chemické stability léčiv
- Ing. Alžběta Nemeškalová, 3. ročník PGS, téma disertace: Vývoj chromatografických metod ve spojení s hmotnostně spektrometrickou detekcí pro analýzu biologických tkání
- 15. 11. ve 14:30
- Ing. Martin Loula, 2. ročník PGS, téma disertace: Ultrarychlá spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem pro analýzu anorganických nanočástic
- Ing. Nikola Ladislavová, 3. ročník PGS, téma disertace: Digitalizace lidské pachové signatury
- 1. 11. ve 14:30
- Ing. Karolína Kučáková, 2. ročník PGS, téma disertace: Studium molekulární struktury komplexů cholesterolu a vývoj molekulárního receptoru pro jeho detekci v živých buňkách
- Ing. Vít Henych, 3. ročník PGS, téma disertace: Vývoj pokročilých vibračně spektroskopických a zobrazovacích metodik pro charakterizaci biologického materiálu a studium nízkomolekulárních látek v biologicky významných systémech
- 18. 10. ve 14:30
- MSc. Andrii Kurochka, 2. r.: Studium struktury proteinů pomocí spektroskopických a výpočetních metod
- RNDr. Luděk Bouška, 3.r.: Evaluace faktorů pro epigenetické procesy u civilizačních chorob
- 4. 10. ve 14:30
- Ing. Patrik Fagan, 2. ročník PGS, téma disertace: Studium struktury a konformace psychoaktivních a farmaceuticky zajímavých látek v roztocích
- Ing. Štěpán Strnad, 3. ročník PGS, téma disertace: Hmotnostně-spektrometrické zobrazování biologicky aktivních látek
- 11. 4. ve 14:30
Perspektivy v analytické chemii 2014-8
- Seminář, na kterém spolupracuje Ústav analytické chemie VŠCHT Praha, Katedra analytické chemie Přírodovědecké fakulty, Univerzita Karlova a Česká společnost chemická.
- Termíny (zasedací místnost FCHI - budova A, 4. patro) a pozvánky
Pražské výzkumné analytické centrum
Projektu na tvorbu centra zahrnujícího nejmodernější analytické přístroje, erudované odborníky z oblasti analytické, medicinální, environmentální a potravinářské chemie na platformě špičkového univerzitního pracoviště... více
Pražské analytické centrum inovací
Na stránkách jsou dostupné prezentace i texty odborných přednášek o řadě moderrních analytických metodách. více
[urlnadstranka] => [iduzel] => 10085 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /seminare [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10077] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Vědecká činnost rozvíjená na Ústavu analytické chemie je široce rozkročená od detailních studií molekul v plynné fázi až po sofistikované analýzy komplexních bio systémů. Ve výzkumných projektech jsou používány nejen špičkové chromatografické (GC-, LC-MS), elektrochemické a spektroskopické (UV-VIS, IČ, CD, ROA, NMR) techniky, ale jsou vyvíjeny i původní optické a elektrochemické senzory nebo unikátní spektroskopické systémy v mikrovlnné až terahertzové oblasti, které jsou schopny rozlišit i hyperjemné efekty způsobené jadernými spiny. Širokému rozkročení odpovídá i řešená problematika. Jde například o vývoj nových diagnostických metod závažných degenerativních onemocnění (rakoviny, diabetes, Alzheimerova choroba atp.), vývoj nových forenzních technik pro kriminalistiku (profil pachatele podle pachové stopy, digitalizace pachových signatur, profilování drog, analýza padělků léčiv atp.), analýzu stability a lékových forem farmak, identifikaci nových volných radikálů a molekulárních fragmentů pro astrofyzikální výzkum nebo o vývoj a validace nových metod analýzy konkrétních vzorků.
Náplň činnosti jednotlivých skupin určují především řešené grantové projekty, ale také zájem studentů o nabízená témata kvalifikačních prací. Při řešení projektů je rozsáhlá spolupráce nejenom s jinými zahraničními i tuzemskými institucemi, ale i mezi sebou, proto jsou někteří pracovníci ústavu uvedeni i ve více pracovních skupinách.
Kromě pedagogických zaměstnanců a vědeckých pracovníků jsou samozřejmou součástí jednotlivých skupin také doktorandi, kteří se významnou měrou podílejí na vědeckém výkonu Ústavu analytické chemie. Konkrétní témata jejich disertačních prací jsou uvedena v SIS a také v seznamu doktorandů na našich stránkách.
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 10077 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [12063] => stdClass Object ( [nazev] => Kontakty [seo_title] => Kontakty [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => telefon-zvoni [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>Vedoucí ústavu: | doc. Ing. Bohumil Dolenský, Ph.D. |
tel.: | 220 444 110 |
email: | Bohumil.Dolensky@vscht.cz |
Tajemník a zástupce vedoucího ústavu: |
doc. Ing. Antonín Kaňa, Ph.D. |
tel.: | 220 445 057 |
email: | Antonin.Kana@vscht.cz |
Zástupkyně tajemníka ústavu: | Ing. Magda Vosmanská, CSc. |
tel.: | 220 443 719 |
email: | Magda.Vosmanska@vscht.cz |
Sekretariát: | Bc. Pavla Pouzarová |
tel.: | 220 444 044 |
email: |
Studijní záležitosti: | Perla Maršíčková |
tel.: |
220 444 043 |
email: | perla.marsickova@vscht.cz |
úřední hodiny | po - pá 9:00 – 14:30 |
Hospodář: | Petr Beneš |
tel.: | 220 444 058 |
email: | Petrik.Benes@vscht.cz |
Kontakty na ostatní pracovníky našeho ústavu naleznete v telefonním seznamu.
Adresa:
Ústav analytické chemie
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Technická 5
166 28 Praha 6 - Dejvice
Zadané úkoly |
Uzávěrka |
Návrhy témat DP pro AR 2023/24 |
27. 11. 2022 |
Vypsání témat pro DD DSP do SISu |
30. 11. 2022 |
Zapsání rámcových témat dizertačních prací do databáze SIS | 31. 12. 2022 |
Veřejné vyhlášení a zveřejnění rámcových témat disertačních prací | 15. 2. 2023 |
Návrhy témat BP pro AR 2023/24 |
2. dubna 2023 |
Termín bakalářských státních zkoušek |
12. - 29. 6. 2023 |
Termín magisterskýchstátních zkoušek |
1. - 9. 6. 2023 |
Pokladna VŠCHT má otevřeno pouze v pondělí a pátek, 10 - 12 hod.
RIV body za publikace roku 2022 ke stažení zde
Plánky učeben ke stažení: A105, A21, A236, A276
Jak efektivně využívat ORCID iD?
[ikona] => [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] => [urlnadstranka] => [iduzel] => 56233 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( [0] => ustav402 [1] => 402-pgs [2] => ustav979 ) [url] => /intranet-uach [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10500] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Mapa stránek [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 10500 [canonical_url] => //uanlch.vscht.cz/sitemap [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sitemap [sablona] => stdClass Object ( [class] => sitemap [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [56648] => stdClass Object ( [nazev] => Je nutné se přihlásit [seo_title] => Je nutné se přihlásit [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>Tyto stránky jsou vyhrazeny pouze pro zaměstnance a doktorské studenty ústavu analytické chemie (402).
Pro přístup se přihlaste školním loginem (ikona zámečku vpravo nahoře).
[urlnadstranka] => [iduzel] => 56648 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Chyba 404
Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.
Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.
Děkujeme!
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 10026 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )DATA
stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [sitemapno] => [newurl_domain] => 'uanlch.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '/sis/program/22330/D303' [newurl_iduzel] => [newurl_path] => 1/4111/959/8547/4161/1398/8548/4168/4169/8547/4156/1394/8548/39341/39376/8548/48364/48365/8548/43892/43893/8548/39341/39375/8548/38914/38915/8548/29628/29629/8548/43413/8548/28158/28159/8548/24136/24137/8548/28861/28894/8548/25669/25670/8548/20508/20509/8548/22498/22499/8548/4162/1338/8548/15102/15103/8548/10022/10023/8548/4163/1558/8548/4164/945/8548/4165/1404/8548/4168/1410/8548/5338/5339/8548/6214/6522/8548/6996/6998/8548/7924/7930/8548/7924/7930/7941/8548/7922/7926/8548/4167/1406/8548/11349/11351/1/12984/12985/8548/42398/42399/8547/11265/11271/8547/4154/1408/8547/4160/1399/8547/4156/1393/1/4111/942/8547/4161/1397/8547/4159/1395/1/1401/13358/519/61411 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 61411 [platne_od] => 29.10.2021 16:18:00 [zmeneno_cas] => 29.10.2021 16:20:22.679723 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž [canonical_url] => [idvazba] => 72838 [cms_time] => 1714694553 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => Array ( ) [poduzel] => Array ( ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => program/22330/D303 [html] =>
Chemie a technologie potravin
Doktorský program,
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Cílem studijního programu je připravit vysoce kvalifikované odborníky schopné samostatné vědecké práce založená na jejich kvalitních teoretických znalostech a předchozích zkušenostech se samostatným řešením dílčích výzkumných problémů v oblasti potravinářské chemie a potravinářské technologie. V průběhu studia si posluchači zejména komplexně rozšíří své teoretické znalosti chemických, biologických, inženýrských a ekonomických disciplín. Nedílnou součástí je vývoj nových technických (inženýrských) řešení technologických procesů a dále na získání praktických zkušeností a dovedností v oblasti řízení a metodologie technologického výzkumu. Během studia by studenti měli prokázat schopnosti samostatné vědecké práce od studia literatury přes návrh postupu práce až k její realizaci v laboratoři včetně zpracování výsledků v podobě odborného článku. Neméně důležitým cílem je zvyšování jazykové vybavenosti studentů. Dalším cílem je získání základních manažerských dovedností tím, že jsou součástí týmů vedených zkušenými a respektovanými odborníky, a jsou zapojeni do projektů, které tyto týmy řeší. Současně doktorandi po dobu studia vedou malý tým studentů bakalářských a magisterských studijních programů a sami předkládají návrhy vědeckých projektů do Interní grantové agentury VŠCHT Praha a stávají se jejich řešiteli. UplatněníAbsolvent programu je plně kvalifikován pro obsazení vedoucí pozice v oblasti návrhu, vývoje a optimalizace potravinářské technologií, stejně tak jako pro řízení potravinářských provozů, distribuci a uplatnění potravinářských výrobků na trhu ve vazbě na potřeby výživy člověka. Ve své činnosti je schopen posoudit dopady těchto činností na životní prostředí a na zpracování biologických odpadů. Mohou zastávat řídící pozice ve výzkumu, vývoji, výrobě, kontrole a projekci v komerčních institucích, respektive orgánech státní správy. Vzhledem k širokému pojetí odbornosti jsou připraveni nejen na profesionální působení ve své specializaci, ale také na snadnou adaptaci k případnému působení v dalších technologických a přírodovědných oborech. Detaily programu
Vypsané disertační práce pro rok 2024/25Analýza profilů těkavých látek pro hodnocení kvality a bezpečnosti zpracovaných potravin
AnotacePostupy plynové chromatografie s hmotnostní detekcí v různém uspořádání (jednorozměrná, chirální, vícerozměrná, s olfaktometrií) budou využity pro analýzu profilů těkavých látek potravinářských surovin a zpracovaných potravin. Cílem práce bude hodnocení kvality, průkaz mikrobiální kontaminace a identifikaci příčin smyslových vad. Výstupy cílené i necílené analýzy získané pomocí GC/MS budou korelovány s výstupy dalších laboratorních metod (chromatografická, mikrobiologická a senzorická analýza). Pro interpretaci výsledků rozborů budou využity pokročilé statistické metody a zohledněn vliv suroviny, receptury, technologie výroby a skladování. Projekt bude probíhat ve spolupráci s vybranými potravinářskými podniky.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha
Autenticita medu a dalších včelích produktů
AnotaceMezi nejvýznamnější a nejdůležitější včelí produkt patří včelí med. Vzhledem k vysoké ceně bývá běžně porušována jeho kvalita a autenticita. Nejčastěji se jedná o pochybení výrobce (přídavek dalších složek do medu) nebo klamavé označení botanického či geografického původu. Cílem práce ověření autenticity medu podle jeho fyzikálně-chemických znaků. Na základě zjištěných hodnot bude rovněž posuzován botanický druh medu (květový, medovicový, jednodruhový) a jeho zeměpisná lokalita. Součástí této práce bude také hodnocení včelího vosku, který může být snadno falšován parafiny, kyselinou stearovou nebo palmitovou. Tento jev může mít negativní dopad na zdravotní stav včelstev a na chemické složení medu. Experimentální práce bude probíhat ve spolupráci s vybranými zkušebními laboratořemi a bude zaměřena na aplikaci základních i moderních postupů analýzy potravin (chromatografické a izotopové metody, hmotnostní spektrometrie, melissopalynologie).
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha
Exopolysacharidy produkované bakteriemi mléčného kvašení: izolace, struktura a hydrokoloidní vlastnosti
AnotaceBakterie mléčného kvašení (BMK) jsou schopny produkovat exopolysacharidy (EPS) s hydrokoloidními vlastnostmi a prebiotickými účinky, což je zajímavé pro potravinářský průmysl. Plánovaná dizertační práce bude zaměřena na izolaci a charakterizaci EPS z kultivačních médií perspektivních kmenů BMK pomocí vhodných spektroskopických (FTIR, Raman, NMR), chromatografických (GC/FID, GC/MS, GPC) a dalších analytických metod. Nedílnou součástí dizertační práce bude také studium fyzikálních vlastností EPS pomocí termických a reologických metod. Kultivace vybraných kmenů BMK a studium prebiotické aktivity EPS bude probíhat ve spolupráci s Ústavem mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
Funkční využitelnost a bezpečnost nových typů obalů v mlékárenském průmyslu
AnotaceCirkularita a udržitelnost systémů balení potravin je významným aktuálně řešeným tématem. Výrobci potravin z různých důvodů upravují svá obalová řešení tak, aby tato řešení vyhovovala nově vznikajícím požadavkům z právě oblasti cirkularity a udržitelnosti. Nicméně zavádění nových systémů balení nelze provádět zodpovědně bez dostatečného zhodnocení této změny na balený výrobek. Práce se bude zabývat tímto zhodnocením a to z pohledu funkčních vlastností nových obalových materiálů a bezpečnosti obalů v rámci testování zdravotní nezávadnosti materiálů pro kontakt s potravinami.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha
Hodnocení kvality minoritních potravinářských surovin
AnotaceMinoritní suroviny jsou často, vzhledem k nízkým objemům výroby, opomíjeny a jejich kvalitě není věnována dostatečná pozornost. Cílem této práce bude posuzování kvality vybraných minoritních surovin. Součástí práce bude i vývoj nových analytických metod vhodných pro hodnocení kvality studovaných surovin.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha
Hodnocení trvanlivosti výrobků z ovoce a zeleniny
AnotaceDoktorská práce bude zaměřena na vývoj nových přístupů pro hodnocení trvanlivosti výrobků z ovoce a zeleniny. Hodnoceny budou faktory ovlivňující trvanlivost výrobků z ovoce a zeleniny. Bude posouzena vhodnost aplikace zrychlených skladovacích testů pro odhad trvanlivosti.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha
Charakterizace přírodních surovin a produktů pomocí vibračních spektroskopických metod
AnotaceMetody vibrační spektroskopie v kombinaci s multivariační analýzou budou použity pro charakterizaci souborů modelových vzorků surovin různého původu, potravin a jejich složek (polysacharidů) a případně dalších produktů. Cílem práce bude vyvinout postupy pro třídění a hodnocení složení a kvality potravinářských surovin a produktů pomocí těchto metod včetně preparativních postupů a úprav vzorků. Závěry vibrační spektroskopie budou podloženy a porovnány se závěry získanými běžnými analytickými metodami.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
Chromatografie technických cukerných roztoků
AnotaceModerní cukrovar produkuje vedle bílého cukru i další produkty jako je bioethanol, bioplyn, černý sirob či melasa, sušené řízky a hnojiva. Využívá k tomu celou řadu procesů počínaje extrakcí, epurací, evaporací a rafinací, tak návazných procesů jako jsou fermentace, destilace či separace na ionexech a molekulových sítech. Právě chromatografické procesy se využívají ke změkčování, odbarvování, vycukerňování či izolaci různých hodnotných látek jako např. betain. Tato práce bude zaměřena na frakcionaci meziproduktů cukrovarnictví použitím různých sorbentů a hledání optimálních podmínek chromatografické separace pro získávání sacharosy, betainu, barviva, solí a dalších hodnotných složek.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
Modelování reologických vlastností fermentovaných mléčných výrobků..
AnotaceFermentované mléčné výrobky vykazují komplikované reologické chování nenewtonských kapalin, které je důležité jak pro inženýrské procesy při zpracování koagulátu, tak pro vnímání textury a její stabilitu jako důležitou složku jakosti těchto výrobků. Je přitom určeno komplexem faktorů zahrnující jak složení výrobku, použité startovací kultury, tak způsob a podmínky výroby a zpracování koagulátu. Cílem práce bude vytvoření modelu reodestruktivního a tixotropního chování fermentovaných mléčných výrobků zahrnující faktory složení suroviny, průběh prokysávání a podmínky mechanického namáhání koagulátu při jeho rozmíchávání. Model bude využit pro charakterizaci vlivu tvorby exopolysacharidů bakterií mléčného kvašení na vlastnosti výrobků.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha
Nanočástice škrobu – příprava a aplikace
AnotaceNanočástice na bázi škrobu, které jsou v současnosti široce zkoumány, mohou být použity jako plniva a výztuž v polymerních kompozitech, nosiče pro aktivní transport léčiv, bariérové potahované materiály a stabilizátory v emulsích o/v. Přídavek nanokrystalů škrobu různého botanického původu do biodegradabilních plastů na bázi waxy (voskového) škrobu zlepšil bariérové a mechanické vlastnosti rezultujících materiálů. Doktorská práce je zaměřena na přípravu nanočástic škrobu a jejich potenciální využití.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
Plodnice dřevních hub jako zdroj biologicky aktivních polysacharidů a triterpenoidů
AnotacePráce bude zaměřena na studium plodnic dřevních hub zajímavých z hlediska obsahu biologicky aktivních složek. Jedná se především o polysacharidy buněčných stěn a triterpenoidy. Cílem práce bude izolace a purifikace vysoko- a nízkomolekulárních frakcí a také charakterizace struktury a složení obsažených biochemicky významných složek. Dále budou sledovány fyzikální vlastnosti a biologické aktivity izolovaných produktů.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
Polysacharidy řas: izolace, strukturní analýza, biologické aktivity a aplikace
AnotaceKultivací řas vzniká biomasa, která je potenciálním zdrojem biologicky aktivních látek, jakými jsou strukturní a zásobní polysacharidy, bílkoviny, polyfenoly, lipidy. karotenoidy apod. Plánovaná dizertační práce bude zaměřena na izolaci a charakterizaci strukturních polysacharidů a případně dalších biologicky aktivních metabolitů řas pomocí vhodných spektroskopických (FTIR, Raman, NMR), chromatografických (GC/FID, GC/MS, GPC, SEC) a dalších separačních metod. Protizánětlivá, imunomodulační, protirakovinné a další biologické aktivity vybraných polysacharidů budou testovány ve spolupráci s Ústavem biochemie a mikrobiologie VŠCHT Praha. Nedílnou součástí disertační práce bude i návrh využití získaných polysacharidů pro jejich aplikaci ve formě tenkých filmů a jejich charakterizace pomocí FTIR, DSC a stanovení pevnosti v tahu.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
Příprava bílkovinných koncentrátů z výlisků a extrakčních šrotů olejnin
AnotaceKomerční výroba sójových extrakčních šrotů, bílkovinných koncentrátů a izolátů je příkladem moderní průmyslové separace proteinů, důraz je kladen na zachování funkčních vlastností bílkovin (texturní, emulgační, gelotvorné, pěnivost či schopnost vázat vodu a tuk), jejich stravitelnost, potlačení ztrát esenciálních aminokyselin i odstranění nežádoucích antinutričních sloučenin. Zpracování sójových bobů vyžaduje kondicionaci, odslupkování, vločkování, rozpouštědlovou extrakci technickým hexanem, desolventizaci extrakčních šrotů v toasteru, úpravu jejich finální vlhkosti a nezbytnou recyklaci organického rozpouštědla. Bílkovinné koncentráty vyrobené z extrakčních šrotů sóji luštinaté nalézají značné uplatnění v potravinářském a krmivářském průmyslu. Výlisky či extrudáty získané čistě mechanickou cestou ze semen řepky olejky a slunečnice roční jsou doposud druhotnou surovinou s uplatněním při výrobě krmiv a hnojiv. Valorizace takových surovin z obnovitelných zdrojů je žádoucí, neboť jsou zdrojem hodnotných bílkovin. Hlavním cílem disertační práce je koncentrace bílkovin suchou (mletí, aspirace) či mokrou (extrakce vodnými roztoky, ethanolem) cestou z olejnatých semen (případně kombinací mokré a suché cesty), se zaměřením na slunečnici roční a řepku olejku. Jako referenční materiál bude sloužit sója luštinatá, neboť přípravu extrakčních šrotů a bílkovinných koncentrátů ze sójových bobů považujeme za průmyslový standard. Bude optimalizován způsob koncentrace rostlinných bílkovin, výběr vhodného extrakčního činidla, modelování technologických experimentů v laboratorním měřítku a kvantitativní analýzu významných antinutričních sloučenin. Klíčové bude monitorování a zajištění zdravotní nezávadnosti finálních bílkovinných koncentrátů (riziko kontaminace patogenními mikroorganismy, rezidua inhibitorů trypsinu, fytátů a glukosinolátů).
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha
Separace a charakterizace frakcí žitného a pšeničného zrna s vysokým obsahem arabinoxylanů a jejich využití v lidské výživě
AnotaceArabinoxylany jsou přirozenými složkami některých anatomických částí žitných a pšeničných zrn a jejich koncentrace je proto vysoká v některých frakcích vznikajících během mlýnského zpracování. Tyto látky vykazují významné nutriční benefity jako složky vlákniny s funkcí prebiotik. Ve standardních i netradičních mlýnských procesech lze frakce obsahující vysoké koncentrace arabinoxylanů separovat buď ve vedlejších produktech povrchového opracování zrna před vlastním mletím (peeling, debranning), nebo v otrubnatých částicích postupně separovaných během vlastního dezintegračního procesu. Cílem této práce bude identifikovat frakce zrna s nejvyšším podílem arabinoxylanů separovaných pomocí různých mlýnských postupů. Dále pak navrhnout a ověřit postupy zpracování těchto frakcí pomocí hydrotermické úpravy či fermentace. Jako výsledek těchto postupů by měly být vyvinuty senzoricky atraktivní produkty s vysokou biologickou dostupností a polymerních a oligomerních arabinoxylanů s potenciálem využití jako zlepšujících přípravků při výrobě potravin cereálního původu nebo jako složek nutraceutik.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
Separace, charakterizace a možnosti využití exopolysacharidů produkovaných bakteriemi obilných kvasů
AnotaceExopolysacharidy jsou produkovány některými kmeny bakterií mléčného kvašení přítomnými v kvasech chlebových i dalších obilovin a pseudoobilovin. Tyto látky vykazují nutriční benefity jako složky vlákniny. Zároveň však mají bakteriální exopolysacharidy velmi zajímavý technologický potenciál. Při výrobě běžného i jemného pečiva, ale zejména při výrobě bezlepkového chleba a pečiva se používají hydrokoloidy na bázi polysacharidů, které posilují, nebo, v případě bezlepkových výrobků, substituují viskoelastické vlastnosti pšeničného lepku a žitných glykoproteinů. Pšeničný lepek a žitné glykoproteiny poskytují pšeničným, žitným a pšeničnožitným těstům a pečivu jejich charakteristické vlastnosti, které jsou u bezlepkových výrobků obtížně nahraditelné. Výše uvedené hydrokoloidy, které se dnes jako přídatné látky pro bezlepkové směsi používají, jsou často cizorodé, případně modifikované polysacharidy zejména rostlinného původu. Exopolysacharidy produkované v kvasech mohou tyto látky v technologických aplikacích potenciálně zastoupit. Cílem práce je separovat a charakterizovat exopolysacharidy produkované vybranými kmeny bakterií mléčného kvašení vyskytujícími se v kvasech a posoudit jejich technologické vlastnosti a vliv na strukturu běžného i bezlepkového pečiva.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
Složení povrchových kožních lipidů v závislosti na použití různých biologicky aktivních látek v kosmetických přípravcích
AnotaceSložení povrchových kožních lipidů je závislé na mnoha faktorech – věku, pohlaví, části těla, ale i použití kosmetických přípravků. Cílem práce bude monitorování složení kožních lipidů evropské populace v závislosti na věku, pohlaví a části těla odběru povrchových kožních lipidů. Dále budou vybrány biologicky aktivní látky, u kterých lze předpokládat vliv na složení povrchových kožních lipidů, tyto látky budou součástí kosmetického emulzního systému. Bude zkoumán vliv aktivních kosmetických látek na změnu složení povrchových kožních lipidů dobrovolníků po aplikaci na pokožku.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha
Struktura a vlastnosti galaktomannanů z luštěnin a netradičních rostlinných zdrojů
AnotacePráce bude zaměřena na studium galaktomannanů z endospermu semen luštěnin a z netradičních rostlinných zdrojů zajímavých z hlediska využití v potravinářství a dalších oborech. Cílem práce bude izolace a purifikace galaktomannanů a také charakterizace jejich složení, stupně větvení a molekulové hmotnosti pomocí vhodných spektroskopických a separačních metod. Dále budou sledovány fyzikální vlastnosti těchto polysacharidů a možností jejich využití pro tvorbu filmů a gelů v kombinaci s dalšími hydrokoloidy.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
Systémy aktivního balení určené pro balení potravin
AnotaceS rostoucími nároky na složení, kvalitu a údržnost potravin rostou i požadavky na vlastnosti obalových materiálů. Jedním z prostředků prodloužení údržnosti minimálně opracovaných potravin mohou být i systémy aktivního balení, které zajišťují záměrnou pozitivní interakci s potravinami schopnou aktivně reagovat na změnu vnějších nebo vnitřních podmínek. Práce bude zaměřena na přípravu a zkoumání aktivních systémů balení uplatňovaných v materiálech pro kontakt s potravinami. Součástí práce bude příprava polysacharidových filmů s aktivní funkcí umožňující antimikrobiální a antioxidační účinek. U těchto filmů budou následně zkoumány a optimalizovány jejich funkční vlastnosti, především podstata aktivní funkce (antimikrobiální a antioxidační vlastnosti), dále pak propustnost pro plyny, vlhkost a aromatické látky, mechanické a optické vlastnosti. Zkoumána bude taktéž zdravotní nezávadnost z pohledu nežádoucích účinků migrace nízkomolekulárních látek (bezpečnost, ovlivnění senzorických a nutričních vlastností).
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha
Vlastnosti nezákysových bakterií mléčného kvašení
AnotacePři výrobě a zrání sýrů se uplatňuje široké konsorcium mikroorganismů, jehož nejvýznamnější složku tvoří bakterie mléčného kvašení (BMK). Používají se jednak jako zákysové a doplňkové kultury a jednak vstupují do procesu jako tzv. nezákysové BMK (NSLAB), které zahrnují převážně fakultativně heterofermentativní laktobacily a enterokoky. Vliv těchto bakterií je kmenově specifický a závislý na technologickém procesu a interakcích s ostatními mikroorganismy. Ze skupiny NSLAB lze vyselektovat nové kmeny s významnými funkčními vlastnostmi a využít jejich potenciál jako doplňkové kultury s pozitivním vlivem na zrání sýrů. Mohou ale také způsobovat vady sýrů (produkce plynu, biogenních aminů) či být přenositelem genů antibiotické (Atb) rezistence. Tato problematika je podrobněji popsána u definovaných kultur BMK, ale málo údajů je známo právě o rezistenci NSLAB. Náplní disertační práce bude izolace a charakterizace kmenů NSLAB ze syrového mléka, sýrů vyrobených ze syrového i pasterovaného mléka z hlediska funkčních (technologických, protektivních a probiotických) charakteristik, Atb rezistence a dalších. Bude posouzeno riziko NSLAB jako potenciálního rezervoáru genů Atb rezistence. Vhodné kmeny BMK se zdokumentovanými vlastnostmi budou uloženy v České sbírce mlékárenských mikroorganismů Laktoflora a jejich aktivita bude ověřena v pokusných výrobách sýrů.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha
Vliv interakce rostlinných a mléčných bílkovin na vlastnosti hybridních alternativ mléčných výrobků.
AnotaceV současné době je novým trendem konzumace potravin odklon od živočišných produktů. Rostlinné alternativy mléčných výrobků mají ovšem často nevyhovující nutriční i senzorické vlastnosti. Pro řadu konzumentů proto mohou být přijatelnější tzv. hybridní potraviny, které jsou tvořeny živočišnými a rostlinnými složkami ve vhodném poměru s cílem optimalizovat nutriční a senzorickou hodnotu výrobku. V práci bude sledován vliv interakcí rostlinných a mléčných bílkovin na technologické vlastnosti směsné suroviny, jako například na emulgační vlastnosti, tvorbu gelu a koloidní stabilitu či texturu hybridního výrobku. Poznatky budou využity pro návrh technologie hybridní alternativy sýra.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha
Využití fyzikálně-chemických separačních metod pro purifikaci cukerných šťáv
AnotaceSoučasné separační metody uplatňované při purifikaci cukerných šťáv jsou vystaveny tlaku na snižování nákladů a ekologické zátěže, způsobené zejména těžbou, dopravou a zpracováním nezbytné suroviny – vápence. V současné době jsou navrženy a uváděny do praxe nové separační metody a technologické postupy na principech recyklace použitých materiálů. Dizertační práce se zaměří na problematiku využití nových technologických postupů a separačních metod při purifikaci cukerných šťáv a jejich zhodnocení (ekonomické, ekologické). Budou zkoumány vztahy a závislosti z pohledu dosažené kvality a efektivity separace organických a anorganických sloučenin z cukerných šťáv.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
Využití medicinálních hub v rámci reformulace pekařských výrobků
AnotaceMedicinální houby jsou využívány v tradičním asijském léčitelství a jsou potenciálním zdrojem biologicky aktivních látek. Jde zejména o proteiny, polysacharidy, terpenoidy a polyfenoly. Jejich přídavek do receptury potraviny může navýšit její nutriční hodnotu a podpořit potenciální zdravotní účinek při její pravidelné konzumaci. Plánovaná dizertační práce bude založena na charakterizaci a stanovení obsahu nutričně významných složek hub rodu Hericium erinaceus nebo Pleurotus ostreatus (vláknina, proteiny, lipidické látky). Ke strukturní analýze polysacharidů budou využity spektroskopické, chromatografické a další separační metody. Biologické aktivity vybraných polysacharidů budou testovány ve spolupráci s Ústavem biochemie a mikrobiologie VŠCHT Praha. V rámci řešení dizertační práce budou navrženy a ověřeny postupy reformulace receptur slaných sušenek s přídavky hub rodu Hericium erinaceus nebo Pleurotus ostreatus nebo jejich extraktů. U vybraných pekárenských surovin a jejich směsí bude stanoveno složení, farinografická vaznost, sorpční profily pro posouzení vlastností a chování modelových směsí. U upečených reformulovaných sušenek s přídavky hub/extraktů hub bude stanovena jejich nutriční hodnota a senzorické vlastnosti. Trvanlivost sušenek bude určena dle skladovacích pokusů.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
Využití membránových procesů při zpracování syrovátky.
AnotaceSyrovátka obsahuje téměř polovinu sušiny původního mléka. Její efektivní zpracování v relativně malém měřítku pro potravinářské využití je stále problematické. Zejména kyselá syrovátka představuje kvůli vysokému obsahu solí a kyseliny mléčné obtížně zpracovatelný vedlejší produkt výroby tvarohů a některých jogurtů se zvýšeným obsahem bílkovin. Také při zpracování sladké syrovátky vznikají často další vedlejší produkty s omezeným využitím. Cílem práce je navrhnout postup zpracování syrovátky se zaměřením na aplikaci pro potravinářské účely a minimalizaci nebo využití odpadních proudů. Kromě membránových procesů se předpokládá i možnost enzymové modifikace bílkovin nebo laktosy.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha
|