Počkejte prosím chvíli...
stdClass Object
(
    [nazev] => Ústav analytické chemie
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => 
    [jazyk] => 
    [jednojazycny] => 
    [barva] => 
    [indexace] => 1
    [obrazek] => 
    [ga_force] => 
    [cookie_force] => 
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8
    [ga_account] => UA-10822215-3
    [ga_domain] => 
    [ga4_account] => G-VKDBFLKL51
    [gtm_id] => 
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 
    [omezeni] => 0
    [pozadi1] => 
    [pozadi2] => 
    [pozadi3] => 
    [pozadi4] => 
    [pozadi5] => 
    [robots] => 
    [htmlheaders] => 
    [newurl_domain] => 'uanlch.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '[cs]'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 8548/10022/10023
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 10023
    [platne_od] => 31.10.2023 17:08:00
    [zmeneno_cas] => 31.10.2023 17:08:29.514285
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 11734
    [cms_time] => 1715118066
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => stdClass Object
        (
            [logo_href] => /
            [logo] =>  
            [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve
            [social_fb_odkaz] => 
            [social_tw_odkaz] => 
            [social_yt_odkaz] => 
            [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT PrahaFCHIÚstav analytické chemie
            [aktualizovano] => Aktualizováno
            [autor] => Autor
            [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A
            [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb
            [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B
            [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor
            [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C
            [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky
            [paticka_budova_1_nadpis] =>  NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA
            [paticka_budova_1_popis] =>  
            [paticka_budova_2_nadpis] =>  STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON
            [paticka_budova_2_popis] =>  
            [paticka_adresa] =>  VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Nikola.Kratka@vscht.cz [social_yt_title] => [social_fb_title] => [social_tw_title] => [zobrazit_kalendar] => zobrazit kalendář [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název dokumentu [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [fakulta_FCHI] => Fakulta chemicko-inženýrská [studijni_program] => Studijní program: [obory] => Obory: [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [uplatneni] => Uplatnění [vyucuje_se_na_ustavech] => Bližší informace na adresách: [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [navaznosti] => Navazující studium v oborech [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [paticka_mapa_alt] => [archiv_novinek] => Archiv aktualit [submenu_novinky_rok_title] => Zobrazit novinky na daný rok [zobrazit_vice_kalendar] => více zde → [den_kratky_2] => út [den_kratky_4] => čt [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [novinky_archiv] => Archiv novinek [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [den_kratky_3] => st [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [fakulta_FCHI_odkaz] => http://fchi.vscht.cz/ [den_kratky_5] => pá [paticka_mapa_odkaz] => [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => Počkejte prosím chvíli... [den_kratky_1] => po [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [den_kratky_0] => [stahnout] => [social_in_odkaz] => [social_li_odkaz] => [novinka_datum_konani] => Datum konani: [den_kratky_6] => ) [poduzel] => stdClass Object ( [10025] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [10030] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 10030 [canonical_url] => //uanlch.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [10032] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 10032 [canonical_url] => //uanlch.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [10031] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 10031 [canonical_url] => //uanlch.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 10025 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [10026] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [52254] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => HRMS 2022 [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>

The 26th International Conference on High Resolution Molecular Spectroscopy

[ikona] => [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

15:32:06 ◳ logo3 (png) → (originál)  

Prof. Per Jensen obituary

(One section on conference will be dedicated to Per Jensen and will be led by Dr. Špirko) 

You can find the 1st Circular here

You can find the 2nd Circular here

You can find the 3rd Circular here

You can find the 4th Circular here

Jointly organized by Department of Electromagnetic Field, Faculty of Electrical Engineering
Czech Technical University in Prague 

You can find the abstract template in docx here and pdf here

Registration and payment instruction you can find here

Registration for the conference Praha 2022 is OPEN now. 

[urlnadstranka] => [iduzel] => 52254 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /praha2022 [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10029] => stdClass Object ( [nazev] => Aktuality [seo_title] => Aktuality [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [obrazek] => [iduzel] => 10029 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [20495] => stdClass Object ( [nazev] => Josef [seo_title] => Josef [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

externí web 

[urlnadstranka] => [obrazek] => [iduzel] => 20495 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /josef [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10041] => stdClass Object ( [nazev] => O ústavu [seo_title] => O ústavu [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => [obsah] => [iduzel] => 10041 [canonical_url] => //uanlch.vscht.cz/o-ustavu [skupina_www] => Array ( ) [url] => /o-ustavu [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10055] => stdClass Object ( [nazev] => Studium [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Analytická chemie je multidisciplinárním oborem, který využívá znalosti z řad oblastí chemie a fyziky pro určení  atomového a molekulárního složení vzorků, pro určení struktury a konformace molekul, mezimolekulových interakcí a morfologie v kondenzované fázi nebo pro analýzu kvantitativního zastoupení  atomů a molekul ve vzorku.  Opírá se především o poznatky fyzikální chemie, chemické fyziky a elektrochemie, ale také výsledky matematické statistiky, kvantové mechaniky, kvantové chemie, biochemie, organické a anorganické chemie a v posledních desetiletích i o poznatky z oblasti elektroniky, počítačové techniky a zpracování signálu.

Metody chemické analýzy mají rozsáhlé aplikace. Nejde přitom jenom o chemii samotnou, analytická chemie nachází zásadní uplatnění v lékařství v diagnostických metodách, ve farmacii, ve forenzních  vědách, v environmentálních studiích, v potravinářství, v kosmetickém průmyslu, v materiálových vědách,  ve fyziologii, v armádě, v meteorologii, při výzkumu vesmíru, v automobilovém, kožedělném, textilním, hutnickém průmyslu, v energetice a v řadě dalších oborů.

Ústav analytické chemie zajišťuje výuku všech předmětů s kódy x402xxx (SIS). Jedná se jednak o základní předměty, mezi které patří Analytická chemie I. a II., jednak o předměty pro jednotlivé obory bakalářského, magisterského a doktorského studia.

Vedle teoretické přípravy na přednáškách a cvičeních je velký důraz kladen na zvládnutí praktické práce a základních i pokročilých technik v laboratořích. Proto jsou jednotlivé laboratoře vybaveny dostatečným množstvím kvalitních přístrojů umožňujícím každému studentovi pracovat sám za sebe ojediněle ve dvojici.

Mezi obory na VŠCHT  Praha mají absolventi analytické chemie bezkonkurenční postavení na trhu práce.

Podrobnější informace o studiu na Ústavu analytické chemie zde

[urlnadstranka] => [iduzel] => 10055 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10085] => stdClass Object ( [nazev] => Semináře [seo_title] => Semináře [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => projektor [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Seminář postgraduálních studentů 2022/2023

  • Seminář, na kterém studentiu prezentují své výsledky v rámci svého doktorského studia
  • Zváni jsou členové akademické obce i studenti všech forem studia (Bc., Mgr. i DSP)
  • Občerstvení zajištěno
  • Užitečné tipy pro prezentaci výsledků
  • Soupis odkazů na předměty zaměřené na prezentační dovednosti:
    Presentation Skills - AB501046
    Prezentace - CZV00052
    Prezentační dovednosti - V832004
    Tvorba vědeckotechnických prezentací - B24005
    Vědecká komunikace - M342018
    Základy vědecké komunikace - B342008

Termíny pro ZS akademického roku 2023/2024 (Uhelna)

  

19. 10. 2023  14:00

       Malá Ulrika, 2. r.: Analýza příbuzenských vztahů podle analýzy pachových stop

       Školitel prof. Štěpán Urban

       Vališ Jan, 3. r.: Vývoj metodiky zpracování a vyhodnocení signálů z biospektroskopických analýz pro          klinické využití

       Školitel prof. Vladimír Setnička

2. 11. 2023  14:00

      Myšková Aneta, 2. r.: Využití techniky LC-MS při studiu potenciálních léčiv na bázi lipopeptidů                      Školitel prof. David Sýkora

      Schrenková Věra, 3. r.: Vývoj luminiscenčních lanthanových komplexů pro Ramanovu                                       spektroskopii a zobrazování

      Školitel prof. Petr Bouř

9. 11. 2023  14:00

      Horák František, 3. r.: Spektroskopie vysokého rozlišení v terahertzové a mikrovlnné oblasti spektra

      Školitel prof. Štepán Urban

      Jireš Jakub, 3. r.: Systematická strategie k vývoji metod pro stanovení genotoxických nečistot ve                 farmaceutických produktech

      Školitel doc. Pavel Řezanka

30. 11. 2023  14:00

      Drozdová Michaela, 2. r.: Příprava pevných povrchů s kovalentně navázaným molekulárním                           receptorem a studium jejich využitelnosti pro konstrukci senzorů

      Školitel doc. Bohumil Dolenský

      Pospíšilová Eva, 3. r.: Vývoj elektrochemických metod pro forenzní analýzu psychoaktivních látek

      Školitel doc. Šiškanová

14. 12. 2023  14:00

      Kaminskyii Oleksii, 3. r.: Vývoj speciálních přenosných aparatur pro bezdotykový odběr

      genetických a pachových vzorků

      Školitel prof. Štěpán Urban

      Sklenář Adam, 3. r.: Analýza biologicky aktivních látek v tuhém stavu pomocí spektroskopických               metod

      Školitel prof. Petr Bouř

Termíny pro LS akademického roku 2022/2023 (Uhelna)

    • 28. 3. 2023 v 10:00
      • Dobšíková Kristýna, 3. r.: Analýza drog a padělků léčiv pomocí metod vibrační a chiroptické spektroskopie, školitel prof. Setnička
    • 4.4. 2023 v 10:00
      • Sklenář Adam, 2. r.: Analýza biologicky aktivních látek v tuhém stavu pomocí spektroskopických metod, školitel prof. Bouř
      • Navrátilová Tereza, 3. r.: Studium porfyrinových derivátů Trögerových a spiro-Trögerových bází umožňujících rozpoznání rakovinných buněk a léčbu fotodynamickou terapií, školitel doc. Dolenský
    • 18. 4. 2023 v 10:00
      • Vágnerová Magdalena, 2. r.: Studium farmakokinetiky a metabolismu psychoaktivních látek technikou LC-MS, školitel doc. Sýkora
      • Vrtělka Ondřej, 3. r. : Identifikace biomarkerů nádorových a degenerativnich onemocnění v tělních tekutinách pomocí molekulové spektroskopie, školitel prof. Setnička
    • 25. 4. 2023 v 10:00
      • Zdráhala Jiří, 2. r.: Teorie a interpretace spekter molekulární optické aktivity, Školitel prof. Bouř
      • Nešporová Věra, 3. r.: Speciační analýza selenu v potravinářsky významných mikroorganismech, školitel doc. Kaňa
    • 16. 5. 2023 v 10:00
      • Habanová Nina, 2. r. :  Štúdium štruktúry sacharidov pomocou NMR spektroskopie a molekulového modelovania, školitel Dr. Pohl
      • Škarohlídová Hana. 3. r.: Vývoj metodiky charakterizace nových systémů na bázi křemičitých nanočástic, školitel doc. Záruba

  • Termíny pro ZS akademického roku 2022/2023 (učebna A105)
    • 23. 11. 2022 v 14:00
      • Drozdová Michaela, 2. r.: Příprava pevných povrchů s kovalentně navázaným molekulárním receptorem a studium jejich využitelnosti pro konstrukci senzorů, školitel doc. Bohumil Dolenský
      • Horák František, 2. r.: Spektroskopie vysokého rozlišení v terahertzové a mikrovlnné oblasti spektra, školitel prof. Štěpán Urban
    • 30. 11 2022 v 14:00
      • Jireš Jakub, 2. r.: Systematická strategie k vývoji metod pro stanovení genotoxických nečistot ve farmaceutických produktech, školitel doc. Pavel Řezanka
      • IKaminskyii Oleksii, 2. r.: Vývoj speciálních přenosných aparatur pro bezdotykový odběr genetických a pachových vzorků, školitel prof. Štěpán Urban
    • 7. 12. 2022 v 14:00
      • Pospíšilová Eva, 2. r.: Vývoj elektrochemických metod pro forenzní analýzu psychoaktivních látek, školitel doc. Taťjana Šiškanova
      • Schrenková Eva, 2. r.: Vývoj luminiscenčních lanthanových komplexů pro Ramanovu spektroskopii a zobrazování, školitel prof. Petr Bouř
    • 14. 12. 2022 v 14:00
      • Vališ Jan, 2. r.: Vývoj metodiky zpracování a vyhodnocení signálů z biospektroskopických analýz pro klinické využití, školitel prof. Vladimír Setnička
      • Čechová Jana, 3. r.: Individuální a skupinová identifikace osob na základě digitálně zakódované lidské pachové signatury, školitel prof. Štěpán Urban

Seminář postgraduálních studentů 2021/2022

  • Seminář, na kterém studentiu prezentují své výsledky v rámci svého doktorského studia
  • Zváni jsou členové akademické obce i studenti všech forem studia (Bc., Mgr. i DSP)
  • Občerstvení zajištěno
  • Užitečné tipy pro prezentaci výsledků
  • Termíny pro LS akademického roku 2021/2022 (zasedací místnost FCHI – budova A, 4. patro)
    • 10. 3. 2022 v 14:30
      • Bui Duong Thui, 4. r.: Magnetické nanočástice s plasmonickými strukturami jako analytické sondy, Školitel doc. Pavel Řezanka
      • Fousková Markéta, 4. r.: Biospektroskopie tkání pro diagnostické účely, Školitel prof. Vladimír Setnička
    • 24. 3. 2022 v 14:00
      • Hrubešová Kateřina, 4. r.: Vývoj metod molekulové spektroskopie pro diagnostiku degenerativních a nádorových onemocnění, Školitel prof. Vladimír Setnička
    • 7. 4. 2022 v 14:30
      • Becherová Lucia, 4. r.: Vývoj metodik pro studium farmaceuticky významných látek pomocí pokročilých technik vibrační spektroskopie, Školitel prof. Matějka
      • Michálková Lenka, 4. r.: Využití spektroskopie nukleární magnetické rezonance v klinické diagnostice, Školitel prof. Vladimír Setnička
    • 12. 5. 2022 v 14:30
      • Navrátilová Tereza, 2. r.: Studium porfyrinových derivátů Trögerových a spiro-Trögerových bází umožňujících rozpoznání rakovinných buněk a léčbu fotodynamickou terapií, Školitel: doc. Bohumil Dolenský
      • Pham Minh Hang, 4. r.: Spektroskopické charakterizace nově vyvíjených stacionárních fází pro HPLC, Školitel doc. Záruba
  • Termíny pro ZS akademického roku 2021/2022 (zasedací místnost FCHI – budova A, 4. patro)
    • 11. 11. 2021 v 14:30
      • Ing. Kristýna Dobšíková, 2. ročník PGS, téma disertace: Analýza drog a padělků léčiv pomocí vibrační a chiroptické spektroskopie, školitel prof. Ing. Vladimír Setnička, Ph.D.
      • Ing. Marta Hybášková, 2. ročník PGS, téma disertace:Interakce vybraných stopovačů s cementovými materiály, školitel doc. RNDr. Ing. Pavel Řezanka, Ph.D.
    • 25. 11 2021 v 14:30
      • Ing. Věra Kantorová, 2. ročník PGS, téma disertace: Speciační analýza selenu v potravinářsky významných mikroorganismech, školitel Ing. Antonín Kaňa, Ph.D.
      • Ing. Ondřej Vrtělka, 2. ročník PGS, téma disertace: Identifikace biomarkerů nádorových a degenerativních onemocnění v tělních tekutinách pomocí molekulové spektroskopie, školitel prof. Ing. Vladimír Setnička, Ph.D.
    • 9. 12. 2021 v 14:30
      • Ing. Kateřina Luková, 4. ročník PGS, téma disertace: Vysoce rozlišená spektroskopie biologicky významných molekul, školitel prof. RNDr. Štěpán Urban, CSc.
      • Ing. Dita Spálovská, 4. ročník PGS, téma disertace: Vibrační a chiroptická spektroskopie jako pokročilý nástroj studia struktury a identifikace farmaceuticky významných a psychoaktivních látek, školitel prof. Ing. Vladimír Setnička, Ph.D.

Seminář postgraduálních studentů 2019/2020

  • Termíny pro akademický rok 2019/2020 (zasedací místnost FCHI - budova A, 4. patro)  
    • 19. 3. ve 14:30
      • Ing. Pham Minh Hang, 2. ročník PGS, téma disertace: Spektroskopické charakterizace nově vyvíjených stacionárních fází pro HPLC
      • Ing. Dita Spálovská, 2. ročník PGS, téma disertace: Vibrační a chiroptická spektroskopie jako pokročilý nástroj studia struktury a identifikace farmaceuticky významných a psychoaktivních látek 
    • 5. 3. ve 14:30
      • Ing. Štěpán Strnad, 4. ročník PGS, téma disertace: Hmotnostně-spektrometrické zobrazování biologicky aktivních látek
    • 20. 2. ve 14:30
      • Ing. Lenka Michálková, 2. ročník PGS, téma disertace: Molekulárně spektroskopická analýza vzorků krevní plazmy
      • Ing. Patrik Fagan, 3. ročník PGS, téma disertace: Studium struktury a konformace psychoaktivních a farmaceuticky zajímavých látek v roztocích
    • 12. 12. ve 14:30
      • Ing. Becherová Lucia, 2. ročník PGS, téma disertace: Vývoj metodik pro studium farmaceuticky významných látek pomocí pokročilých technik vibrační spektroskopie
      • Ing. Luková Kateřina, 2. ročník PGS, téma disertace: Vysoce rozlišená spektroskopie biologicky významných molekul
    • 5. 12. ve 14:30
      • Ing. Jakub Petřík, 3. ročník PGS, téma disertace: Vývoj metod pro charakterizaci chemické stability léčiv
      • Ing. Martin Loula, 3. ročník PGS, téma disertace: Ultrarychlá spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem pro analýzu anorganických nanočástic
    • 14. 11. ve 14:30
      • Ing. Kateřina Hrubešová, 2. ročník PGS, téma disertace: Vývoj metod molekulové spektroskopie pro diagnostiku degenerativních a nádorových onemocnění
      • Ing. Ema Kosovic, 2. ročník PGS, téma disertace: Studium přírodních látek pomocí LC-MS
    • 7. 11. ve 14:30
      • Ing. Markéta Fousková, 2. ročník PGS, téma disertace: Biospektroskopie tkání pro diagnostické účely
      • Andrii Kurochka, MSc., 3. ročník PGS, téma disertace: Studium struktury proteinů pomocí spektroskopických a výpočetních metod
    • 17. 10. ve 14:30
      • Ing. Bui Duong Thuy, 2. ročník PGS, téma disertace: Magnetické nanočástice s plasmonickými strukturami jako analytické sondy
      • Ing. Karolína Kučáková, 3. ročník PGS, téma disertace: Studium molekulární struktury komplexů cholesterolu a vývoj molekulárního receptoru pro jeho detekci v živých buňkách

Seminář postgraduálních studentů 2018/2019

  • Termíny pro akademický rok 2018/2019 (zasedací místnost FCHI - budova A, 4. patro) 
    • 11. 4. ve 14:30
      • Ing. Marie Švecová, 4. ročník PGS, téma disertace: Vývoj pokročilých metodik pro vibračně spektroskopickou charakterizaci biologického materiálu a studium nízkomolekulárních látek v biologických matricích. 
      • Ing. Karel Vávra, 4. ročník PGS, téma disertace: Rotační přechody v nízkoležících vibračních stavech kyseliny azidovodíkové,1,2,3,4-tetrahydrochinolinu a indolu. 
    • 28. 3. ve 14:30
      • Ing. Radim Nesvadba, 4. ročník PGS, téma disertace: Molekuly lidského pachu: Průkopnická spektroskopická studie pomocí decimetrové emisní spektroskopie ultravysokého rozlišení
    • 14. 3. ve 14:30
      • Ing. František Králík, 4. ročník PGS, téma disertace: Vývoj metod vibrační a chiroptické spektroskopie pro identifikaci drog a padělků léčiv 
      • Ing. Ivana Wurmová, 3. ročník PGS, téma disertace: Terahertzová spektroskopie při rozpoznávání padělků léčiv
    • 28. 2. ve 14:30
      • Ing. Jiří Janoušek, 4. ročník PGS, téma disertace: Příprava nových hybridních organicko-anorganických nanomateriálů a studium jejich fyzikálně chemických vlastností 
      • Ing. Jiří Průša, 4. ročník PGS, téma disertace: Spektroskopický výzkum proteinů
    • 13. 12.  ve 14:30
      • Ing. Veronika Skoupá, 3. ročník PGS, téma disertace: Vývoj pokročilých metodik pro vibračně spektroskopické studium a charakterizaci nízkomolekulárních biologicky významných látek pro farmaceutické a forenzní účely 
      • Ing. Štěpán Horník, 4. ročník PGS, téma disertace: NMR analýza aerosolových částic
    • 6. 12. ve 14:30
      • Ing. Jakub Petřík, 2. ročník PGS, téma disertace: Vývoj metod pro charakterizaci chemické stability léčiv 
      • Ing. Alžběta Nemeškalová, 3. ročník PGS, téma disertace: Vývoj chromatografických metod ve spojení s hmotnostně spektrometrickou detekcí pro analýzu biologických tkání
    • 15. 11. ve 14:30
      • Ing. Martin Loula, 2. ročník PGS, téma disertace: Ultrarychlá spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem pro analýzu anorganických nanočástic
      • Ing. Nikola Ladislavová, 3. ročník PGS, téma disertace: Digitalizace lidské pachové signatury
    • 1. 11. ve 14:30
      • Ing. Karolína Kučáková, 2. ročník PGS, téma disertace: Studium molekulární struktury komplexů cholesterolu a vývoj molekulárního receptoru pro jeho detekci v živých buňkách 
      • Ing. Vít Henych, 3. ročník PGS, téma disertace: Vývoj pokročilých vibračně spektroskopických a zobrazovacích metodik pro charakterizaci biologického materiálu a studium nízkomolekulárních látek v biologicky významných systémech
    • 18. 10. ve 14:30
      • MSc. Andrii Kurochka, 2. r.: Studium struktury proteinů pomocí spektroskopických a výpočetních metod
      • RNDr. Luděk Bouška, 3.r.: Evaluace faktorů pro epigenetické procesy u civilizačních chorob
    • 4. 10. ve 14:30
      • Ing. Patrik Fagan, 2. ročník PGS, téma disertace: Studium struktury a konformace psychoaktivních a farmaceuticky zajímavých látek v roztocích
      • Ing. Štěpán Strnad, 3. ročník PGS, téma disertace: Hmotnostně-spektrometrické zobrazování biologicky aktivních látek 

Perspektivy v analytické chemii 2014-8

Pražské výzkumné analytické centrum

Projektu na tvorbu centra zahrnujícího nejmodernější analytické přístroje, erudované odborníky z oblasti analytické, medicinální, environmentální a potravinářské chemie na platformě špičkového univerzitního pracoviště... více

Pražské analytické centrum inovací

Na stránkách jsou dostupné prezentace i texty odborných přednášek o řadě moderrních analytických metodách. více

[urlnadstranka] => [iduzel] => 10085 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /seminare [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10077] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Vědecká činnost rozvíjená na Ústavu analytické chemie je široce rozkročená od detailních studií molekul v plynné fázi až  po sofistikované analýzy komplexních bio systémů. Ve výzkumných projektech jsou používány nejen špičkové chromatografické (GC-, LC-MS), elektrochemické a spektroskopické  (UV-VIS, IČ, CD, ROA, NMR) techniky, ale jsou vyvíjeny i původní optické a elektrochemické senzory nebo unikátní spektroskopické systémy v mikrovlnné až terahertzové oblasti, které jsou schopny rozlišit i hyperjemné efekty způsobené jadernými spiny. Širokému rozkročení odpovídá i řešená problematika. Jde například o vývoj nových diagnostických metod závažných degenerativních onemocnění (rakoviny, diabetes, Alzheimerova choroba atp.), vývoj nových forenzních technik pro kriminalistiku (profil pachatele podle pachové stopy, digitalizace pachových signatur, profilování drog, analýza padělků léčiv atp.), analýzu stability a lékových forem farmak, identifikaci nových volných radikálů a molekulárních fragmentů pro astrofyzikální výzkum  nebo  o vývoj a validace nových metod analýzy konkrétních vzorků.

Náplň činnosti jednotlivých skupin určují především řešené grantové projekty, ale také zájem studentů o nabízená témata kvalifikačních prací. Při řešení projektů je rozsáhlá spolupráce nejenom s jinými zahraničními i tuzemskými institucemi, ale i mezi sebou, proto jsou někteří pracovníci ústavu uvedeni i ve více pracovních skupinách.

Kromě pedagogických zaměstnanců a vědeckých pracovníků jsou samozřejmou součástí jednotlivých skupin také doktorandi, kteří se významnou měrou podílejí na vědeckém výkonu Ústavu analytické chemie. Konkrétní témata jejich disertačních prací jsou uvedena v SIS a také v seznamu doktorandů na našich stránkách.

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 10077 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [12063] => stdClass Object ( [nazev] => Kontakty [seo_title] => Kontakty [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>

[ikona] => telefon-zvoni [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>
Vedoucí ústavu:       doc. Ing. Bohumil Dolenský, Ph.D.
tel.: 220 444 110
email: Bohumil.Dolensky@vscht.cz

Tajemník a zástupce vedoucího ústavu:

doc. Ing. Antonín Kaňa, Ph.D.

tel.: 220 445 057
email: Antonin.Kana@vscht.cz

Zástupkyně tajemníka ústavu: Ing. Magda Vosmanská, CSc.
tel.: 220 443 719
email: Magda.Vosmanska@vscht.cz

Sekretariát: Bc. Pavla Pouzarová 
tel.: 220 444 044
email:

Pavla.Pouzarova@vscht.cz

Studijní záležitosti: Perla Maršíčková
tel.:

220 444 043

email: perla.marsickova@vscht.cz
úřední hodiny po - pá        9:00 – 14:30

Hospodář: Petr Beneš
tel.: 220 444 058
email: Petrik.Benes@vscht.cz

Kontakty na ostatní pracovníky našeho ústavu naleznete v telefonním seznamu.

Adresa:
Ústav analytické chemie
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Technická 5
166 28   Praha 6 - Dejvice

[urlnadstranka] => [iduzel] => 12063 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /kontakty [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [56233] => stdClass Object ( [nazev] => Intranet ÚACH [seo_title] => Intranet ÚACH [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>

Zadané úkoly

Uzávěrka

Návrhy témat DP pro AR 2023/24

27. 11. 2022

Vypsání témat pro DD DSP do SISu

30. 11. 2022

Zapsání rámcových témat dizertačních prací do databáze SIS 31. 12. 2022
Veřejné vyhlášení a zveřejnění rámcových témat disertačních prací  15. 2. 2023

Návrhy témat BP pro AR 2023/24

2. dubna 2023

Termín bakalářských státních zkoušek

12. - 29. 6. 2023

Termín magisterskýchstátních zkoušek

1. - 9. 6. 2023

Pokladna VŠCHT má otevřeno pouze v pondělí a pátek, 10 - 12 hod.

RIV body za publikace roku 2022 ke stažení zde

Plánky učeben ke stažení:   A105, A21, A236,  A276

Jak efektivně využívat ORCID iD?

[ikona] => [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] => [urlnadstranka] => [iduzel] => 56233 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( [0] => ustav402 [1] => 402-pgs [2] => ustav979 ) [url] => /intranet-uach [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10500] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Mapa stránek [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 10500 [canonical_url] => //uanlch.vscht.cz/sitemap [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sitemap [sablona] => stdClass Object ( [class] => sitemap [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [56648] => stdClass Object ( [nazev] => Je nutné se přihlásit [seo_title] => Je nutné se přihlásit [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Tyto stránky jsou vyhrazeny pouze pro zaměstnance a doktorské studenty ústavu analytické chemie (402).

Pro přístup se přihlaste školním loginem (ikona zámečku vpravo nahoře).

[urlnadstranka] => [iduzel] => 56648 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Chyba 404

Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 10026 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [nadpis] => 
    [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis
    [urlwildcard] => cis-path
    [sitemapno] => 
    [newurl_domain] => 'uanlch.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '/sis/program/22330/D305'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 1/4111/959/8547/4161/1398/8548/4168/4169/8547/4156/1394/8548/39341/39376/8548/48364/48365/8548/43892/43893/8548/39341/39375/8548/38914/38915/8548/29628/29629/8548/43413/8548/28158/28159/8548/24136/24137/8548/28861/28894/8548/25669/25670/8548/20508/20509/8548/22498/22499/8548/4162/1338/8548/15102/15103/8548/10022/10023/8548/4163/1558/8548/4164/945/8548/4165/1404/8548/4168/1410/8548/5338/5339/8548/6214/6522/8548/6996/6998/8548/7924/7930/8548/7924/7930/7941/8548/7922/7926/8548/4167/1406/8548/11349/11351/1/12984/12985/8548/42398/42399/8547/11265/11271/8547/4154/1408/8547/4160/1399/8547/4156/1393/1/4111/942/8547/4161/1397/8547/4159/1395/1/1401/13358/519/61411
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 61411
    [platne_od] => 29.10.2021 16:18:00
    [zmeneno_cas] => 29.10.2021 16:20:22.679723
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 72838
    [cms_time] => 1715121142
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => Array
        (
        )

    [poduzel] => Array
        (
        )

    [sablona] => stdClass Object
        (
            [class] => api_html
            [html] => 
            [css] => 
            [js] => 
            [autonomni] => 1
        )

    [api_suffix] => program/22330/D305
    [html] => 

Potraviny a přírodní produkty

Potraviny a přírodní produkty

Cílem programu je vychovat špičkové odborníky s potenciálem řídit a realizovat vědecko-výzkumné aktivity a expertní analýzy jak na akademických pracovištích, tak i na řídících pozicích v rámci firemního výzkumu či ve státní správě. Studijní program je zaměřen na rozšíření znalostí v řadě komplementárních disciplín: (i) hodnocení bioaktivity chemických sloučenin a jejich směsí (zdraví prospěšné i toxické efekty) jako základ pro posouzení jejich vlivů na zdraví člověka a živých organismů obecně, (ii) pochopení mechanismu fyzikálně-chemických reakcí a procesů probíhajících v potravinách, doplňcích stravy či přírodních produktech za různých podmínek zpracování a skladování; (iii) seznámení se s aplikačním potenciálem instrumentálních platforem v oblasti cílové analýzy a především necílového screeningu pro charakterizaci různých typů vzorků a (iv) aplikace pokročilých chemometrických strategií a bioinformatiky při zpracování generovaných experimentálních dat a jejich interpretace, zejména v oblasti metabolomiky.

Uplatnění

Absolvent programu získá komplexní znalosti a odborné kompetence v oblasti chemie potravin a přírodních produktů včetně poznatků o reakcích probíhajících při technologickém zpracování. Díky hlubokým teoretickým i praktickým znalostem umí absolvent doktorského studia aplikovat moderní analytické techniky ke komplexnímu hodnocení kvality a chemické bezpečnosti potravin a přírodních produktů, k odhalování falšování a průkazu jejich autenticity. Významnou odbornou kompetencí otvírající cestu k interdisciplinární spolupráci je i aplikace inovativních analytických strategií jako je metabolomika, kterou lze, mimo jiné, aplikovat i v oblasti biomonitoringu či bioprospekce.

Detaily programu

Jazyk výuky český
Standardní doba studia 4 roky
Forma studia kombinovaná , prezenční
Garant studia prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.
Místo studia Praha
Kapacita 20 studentů
Kód akreditace (MŠMT kód) P0531D130025
VŠCHT kód D305
Počet vypsaných témat 14

Vypsané disertační práce pro rok 2024/25

Analytické strategie pro stanovení celkové antioxidační kapacity potravin

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Karel Cejpek

Anotace


Tématem jsou analytické metody vhodné pro stanovení primárního antioxidačního účinku látek přítomných v potravinách v různých formách, tj. volné, vázané a nerozpustné. Obvyklé metody měření antioxidační kapacity jsou založeny na extrakci rozpouštědly případně doplněné hydrolytickým krokem. Tyto přístupy pomíjejí často významný podíl vázaných a nerozpustných antioxidantů, případně diskriminaci antioxidantů. Cílem práce je vyvinout a aplikovat analytický přístup zahrnující separační a spektrální techniky, který bude lépe reflektovat skutečnou celkovou antioxidační kapacitu potravin, bude fyziologicky relevantní a překoná i omezení nedávno zavedené metody přímého měření antioxidační kapacity bez extrakce. Vytvořené metody by měly také lépe odhadnout aditivní, synergické nebo antagonistické vztahy mezi skupinami antioxidantů. Studovány budou interakce mezi jednotlivými formami antioxidantů s cílem regenerovat nebo zvýšit antioxidační aktivitu těch forem, které jsou aktivní in vivo. Získaná data budou moci být využita k reformulaci některých potravin, jejichž konzumace zlepší celkový redoxní status organismu.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Analýza per- a polyfluoralkylovaných látek v životním prostředí

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Ing. Darina Dvořáková, Ph.D.

Anotace


Tato disertační práce bude zaměřena na vývoj analytických metod pro stanovení širokého spektra per- a polyfluoralkylovaných sloučenin (PFAS) v životním prostředí včetně potravin a pitné vody, které představují hlavní dietární zdroj expozice člověka. Práce se bude věnovat rozšíření stávajících metod o nové látky (např. karboxylové kyseliny s krátkým řetězcem (C2-C3), nenasycené perfluoralkylované kyseliny, telomerní sloučeniny včetně jejich prekurzorů), případně implementaci nových postupů v analýze PFAS, jako je např. stanovení celkových oxidovatelných prekurzorů. V případě potravin bude pozornost zaměřena na komodity, jejichž monitoring vyžaduje aktuální doporučení Evropské komise (EU 2022/1431). Pro detekci látek bude využita technika kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií, pro některé látky bude využita i technika plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií, tak aby byly dosaženy požadované pracovní charakteristiky. Nové postupy budou následně aplikovány pro zhodnocení zátěže životního prostředí a k posouzení dietární expozice populace ČR těmto látkám. Práce poskytne nová data nezbytná pro hodnocení expozičních rizik různých skupin populace těmto látkám a také poskytne podklady pro implementaci nové evropské legislativy v následujících letech.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Biologicky aktivní látky konopí a dalších zdrojů, hodnocení rizik a benefitů

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

Anotace


Doktorská práce bude zaměřena na studium biologicky aktivních sekundárních metabolitů nacházejících se v rostlinách Cannabis sativa a produktech na jejich bázi. Sledovány budou jak fytokanabinoidy, tak i další látky ze skupiny polyfenolů, terpenů, terpenoidů apod. Hodnoceny budou změny při zpracování různých produktů. Z pohledu chemické bezpečnosti, bude pozornost věnována především hladinám izomérů THC a dalším psychotropním / psychoaktivním kanabinoidům i jejich prekurzorům. Realizována bude též malá případová studie zaměřená na screening dalších rostlinné zdroje psychotropních látek jako je např. Mitragyna speciosa, která obsahuje alkaloidy mitragynin a další. Pro realizaci doktorské práce budou využívány moderní instrumentální metody, prováděna bude cílová analýza i necílový screening (metabolomický ´fingerprinting´ /profilování). Získané výsledky budou hodnoceny nejen z pohledu rizik souvisejících s psychotropními sloučeninami, ale hodnoceny budou i přínosy odvíjející se od příjmu zdraví prospěšných sloučenin, např. antioxidantů.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Biologicky aktivní látky v potravinách, krmivech a doplňcích stravy, jejich změny při zpracování a skladování

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Věra Schulzová

Anotace


Hladiny biologicky aktivních látek jsou závislé na druhu a odrůdě rostliny, jejich obsah je významně ovlivněn skladováním výchozí suroviny a jejím zpracováním. Mezi sledované biologicky aktivní látky s pozitivními účinky na lidské zdraví patří především významné antioxidanty, jako jsou karotenoidy, tokoferoly, fenolové látky a mnoho dalších produktů sekundárního metabolismu rostlin. Cílem práce je vypracovat analytické postupy vhodné pro stanovení obsahu biologicky aktivních látek ve výchozích surovinách, krmivech, potravinách a doplňcích stravy a posouzení jejich stability. Za tímto účelem budou aplikovány moderní analytické metody, založené především na technice ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení jak s detekcí pomocí vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie tak i s konvenční detekcí.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Citlivost hodnotitelů k tučné chuti a vjemům přenášeným trojklaným nervem

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Marek Doležal

Anotace


Chuť je senzorická modalita, která vede organismy k identifikaci a konzumaci živin a vyhýbání se toxinům a nestravitelným materiálům. Jak funguje chuť (chuťový vjem) není dosud zcela prozkoumáno, protože vnímání chuti potravin a nápojů vyplývá ze složitých interakcí mezi jednotlivými smyslovými systémy. Vedle dosud uznaných základních chutí může být prostřednictvím vyhrazených receptorů detekována chuťovými pohárky také tučná chuť, která leží na rozhraní somatosenzorického a chuťového vnímání. Po mnoho let bylo rozpoznávání tuku v potravě považováno především za funkci jeho struktury, a tedy somatosenzorického původu. Protože na buňkách chuťových pohárků byly popsány specifické membránové receptory pro detekci volných mastných kyselin, bude zřejmě tučná chuť považována za další základní chuť. Ostatní chutě, jako jsou kovová, mýdlová, trpká, svíravá, palčivá a další, jsou vnímány buď přímo přes trojklaný nerv nebo volná nervová zakončení. Práce bude realizována převážně v senzorické laboratoři, která je vybavena podle příslušné mezinárodní normy ISO 8589. Součástí práce bude sledování citlivosti hodnotitelů k vybraným chutím. Pozornost bude věnována zejména tučné chuti a působení mastných kyselin na vnímání chuti, citlivosti hodnotitelů ke kovové chuti zinečnatých solí a látkám, které maskují jednotlivé chuti.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Hmotnostní spektrometrie jako nástroj kontroly kvality a autenticity složek potravin a doplňků stravy

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.

Anotace


V rámci realizace disertační práce budou vyvíjeny moderní analytické strategie na bázi vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie využitelné pro kontrolu kvality a ověřování autenticity surovin pro výrobu potravin i finálních produktů. Pozornost bude zaměřena zejména na složky potravin a doplňky stravy rostlinného a mikrobiálního původu. Budou využívány nejnovější typy hybridních vysokorozlišovacích hmotnostních spektrometrů typu Q-TOF a Q-orbitrap umožňujících cílovou analýzu, necílový screening i komplexní fingerprinting malých molekul. Akcentováno bude využití sofistikovaných chemometrických postupů multivariační analýzy umožňujících zpracování vícerozměrných dat, konstrukci matematicko-statistických modelů a identifikaci významných markerů. Normalizovaná data se využijí k založení databází, které budou průběžně aktualizovány tak, aby vyvinuté postupy mohly být využívány pro analýzy v rutinní praxi.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Hodnocení potravinářských surovin a produktů pomocí instrumentálních metod a jejich porovnání se senzorickou analýzou

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Dr. Ing. Jan Poustka

Anotace


Hlavním tématem disertační práce je aplikace vybraných instrumentálních metod jako je infračervená spektrometrie anebo hmotnostní spektrometrie s cílem optimalizovat rychlou charakterizaci různých potravinářských surovin a produktů a to i prostřednictvím pokročilých matematicko-statistických metod včetně multivariační analýzy dat. Následně pak tyto metody porovnat se senzorickým hodnocením a vytvořit tak komplexní pohled na celkové hodnocení kvality v souvislosti nejen s legislativními požadavky ale také s požadavky na cílovou senzorickou kvalitu. Cílem práce je pro různé materiály vypracovat analytické postupy vhodné pro jejich charakterizaci tak, aby mohly být použity k smysluplnému porovnání se senzorickou analýzou pro hodnocení např. podle původu nebo stupně technologického zpracování.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Chemická bezpečnost a autenticita moderních potravin zpracovaných inovativními technologiemi

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Ing. Vojtěch Hrbek, Ph.D.

Anotace


Práce by se svým obsahem měla zaměřit na využití moderních analytických technik (kapalinová chromatografie, plynová chromatografie, hmotnostní spektrometrie) pro vývoj, optimalizaci a validaci nových metod pro analýzu různých látek kontaminující potraviny a představující tak možné bezpečnostní riziko pro konzumenta. Dále do tématu této práce lze zahrnout i studie zabývající se falšováním potravin, kde falšovaná potravina může představovat, kromě klamání konzumenta, i bezpečnostní riziko spojené s konzumací falšovaných potravin. Z hlediska analyzovaných materiálů by se mělo jednat o moderní, trendy, nově se objevující potraviny a potravinové suroviny. Případně o potraviny a potravinové suroviny o které se enormně zvýšil zájem konzumentů. Patří sem i nově využívané technologie pro zpracování potravin, způsoby úpravy potravin, či surovin. Celkově by se mělo jednat o komplexnější zhodnocení kvality a bezpečnosti vybraných potravin či surovin.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Kritické zhodnocení vlivu diety s vysokým zastoupením alternativních proteinů na vybrané fyziologické parametry konzumentů

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

Anotace


Interdisciplinární projekt představuje příspěvek ke kritickému zhodnocení vlivu diety s vysokým zastoupením rostlinných a dalších alternativních proteinů na významné fyziologické parametry konzumentů. V úvodní fázi bude komplexně hodnocena kvalita a bezpečnost vybraných potravin na bázi živočišných alternativních proteinů, u druhé skupiny vedle nutričně významných složek bude pozornost věnována i senzoricky významným sekundárním metabolitům či jejich prekurzorům. V rámci případové studie v navazující fázi budou pomocí metabolomických analýz realizovaných technikou UHPLC-HRMS/MS vyšetřeny vzorky biologických tekutin získaných od kohorty aktivních sportovců sledovaných odborníky z 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Metabolomická data spolu s údaji o dietě sportovců a klinickými daty budou zpracovány pokročilými vícerozměrnými statistickými postupy s cílem kriticky zhodnotit vztah sledovaných výživových a zdravotních aspektů; identifikovány budou relevantní markery.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Medicinální rostliny: charakterizace, autentikace a bioprospekce zajímavých sekundárních metabolitů

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

Anotace


Interdisciplinární doktorská práce bude zaměřena na charakterizaci a autentikaci medicinálních rostlin a bioprospekci biologicky aktivních sekundárních metabolitů. Soubor definovaných kultivarů ´léčivých´ rostlin dodá Botanický Ústav AV ČR. K vytipování přírodního materiálu se zajímavou bioaktivitou (antioxidační, antimikrobiální, protizánětlivou a další) budou použity různé druhy screeningových testů, včetně celulárních, realizovaných pomocí robotické platformy. V navazujících krocích budou kriticky hodnoceny různé způsoby izolace a frakcionace bioaktivních sloučenin; pro sledování jejich profilů a identifikaci budou využity moderní chromatografické techniky (plynová či kapalinová chromatografie) ve spojení s tandemovou vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií. U získaných produktů (koncentrátů bioaktivních sloučenin) bude ověřena též chemická bezpečnost – nepřítomnost přírodních toxických látek jako jsou mykotoxiny či alkaloidy, zkontrolována bude i případná kontaminace rezidui pesticidů. Výsledný produkt před předáním pro další využití bude též zhodnocen z pohledu stability a biologické dostupnosti.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Minerální látky a stopové prvky v potravinách nového typu

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Dr. Ing. Richard Koplík

Anotace


Práce se bude zabývat výskytem a biologickou dostupností esenciálních minerálních prvků v jedlém hmyzu a případně v jiných méně běžných potravinách nebo surovinách pro výrobu potravin. Student by se měl naučit prakticky provádět příslušné analýzy prvkového složení potravin. Vzhledem k tomu, že nejsou zatím k dispozici žádné certifikované referenční materiály s matricí jedlého hmyzu, které by bylo možné využít pro ověření jakosti analytických výsledků, prvním úkolem studenta bude prověření analytické metodiky při prvkové analýze vzorků jedlého hmyzu. Na tyto základní experimenty by mělo navázat podrobnější studium prvkového složení jedlého hmyzu, resp. výrobků z jedlého hmyzu včetně odhadu biologické dostupnosti prvků, kterou lze očekávat při konzumaci potravin na této bázi. Studie bude doplněna o patřičné porovnání s prvkovým složením tradičních potravina a odpovídající nutriční zhodnocení.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Moderní instrumentální metody pro monitoring hladin vitaminů v potravinách a biologických vzorcích

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.

Anotace


Disertační práce bude zaměřena na vývoj a optimalizaci metod pro analýzu vitaminů a jejich metabolitů, s využitím ultra-účinné kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie s vysokým rozlišením. Cílem je vytvoření nových postupů pro hodnocení obsahu a stability těchto vitaminů v potravinách a biologických vzorcích. Výsledky práce přinesou cenné informace pro posouzení dietárního příjmu vitaminů různými skupinami populace a pomohou při formulaci upravených výživových doporučení v dalších letech.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Nutriční a senzorické hodnocení alternativních potravin k výrobkům živočišného původu

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Marek Doležal

Anotace


Vegetariánská výživa se řadí mezi nejvýznamnější alternativní směry stravování. Rychlý růst poptávky po potravinách rostlinného původu vedl v posledních letech ke vzniku výrobků nového typu, výrobků, které jsou alternativami tradičních živočišných produktů. Předpokládá se další růst jejich významu v lidské výživě i vzhledem k dohodám o zvyšování udržitelnosti životního prostředí. Cílem této dizertační práce bude podat nutriční a senzorické hodnocení a porovnání výše zmíněných alternativ, zejména alternativ mléka, masa a výrobků z nich s výrobky tradičními. Výstupem práce bude komplexní posouzení benefitů a rizik spojených s nutriční insuficiencí, vyplývající z toho, že v rostlinné surovině buď zcela chybí některé esenciální látky, případně se v přítomných formách vstřebávají jen minimálně, či rizik spojených se zvýšeným příjmem antinutričních a přírodních toxických látek.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Vývoj rychlých metod k detekci toxických látek v prostředí člověka

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.

Anotace


Tato disertační práce bude zaměřena na vývoj nových metod pro detekci toxických látek v prostředí člověka, s využitím vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie (HRMS) ve spojení jak s kapalinovou, tak plynovou chromatografii Práce bude zaměřena na vývoj pro pro cílenou i necílenou analýzu různých skupin kontaminantů potravin, životních prostředí a biologických vzorků. Cílem je nejen identifikovat a kvantifikovat toxické látky, ale i porozumět jejich zdrojům, distribuci a potenciálním dopadům na zdraví, což je nezbytné pro hodnocení rizik spojených s jejich expozicí a pro návrh opatření vedoucích k minimalizaci.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha
)

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum
zobrazit plnou verzi